Öksürüğe Ne İyi Gelir
Öksürüğe ne iyi gelir: Hurma ve çam fıstığı birlikte yenildiği zaman öksürüğü keser. Kaynatılmış gelincik çiçeği içilirse öksürüğe iyi gelir.
Öksürük Nasıl Geçer
Hurma & Çam Fıstığı
Hurma ve çam fıstığı birlikte yenildiği zaman öksürüğü keser.
Çemen & Badem
Müzmin yani uzun süredir devam eden kronik öksürükte çemen ve badem kaynatılarak içilirse göğüs hastalığına olduğu gibi öksürüğe de iyi gelir. Badem Sulandırılıp, gerekirse tatlandırılmak suretiyle de içilebilir.
Kekik
Kekik otu, tıpkı ıhlamur vb. gibi kaynatılarak içilir.
Gelincik Çiçeği
Gelincik çiçeği öksürük ve öksürükten kaynaklanan boğaz gıcığına iyi gelir. 30 gr. gelincik çiçeği kaynatılır. Birer çay bardağı içilirse öksürüğe iyi gelir.
Sarımsak
Sarımsak içerdiği uçucu yağlar sayesinde akciğer rahatsızlıkları, kronik bronşit, öksürük, nezle, soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir. Göğsü yumuşatır. Boğmaca ve bronşite eşlik eden astımda rahatlatıcıdır. Bünyenin kaldırabildiği miktarca tercihen çiğ olarak yenmeye çalışılır.
Çin Anasonu
Çin anasonu da solunum yolları enfeksiyonları ve bronşitte iyileştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bilhassa diğer öksürük ilaçlarıyla birlikte kullanılırsa onların etkilerini artırdığı bilinmektedir.
Gözlük Otu
Gözlük otu; saman nezlesi, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Bir (1) tatlı kaşığı kurutulmuş gözlük otu üzerine bir (1) bardak kaynar su dökülerek 5-10 dakika demlendirilir. Hazırlanan bu çay günde üç kez birer bardak içilir.
Karakafesotu
Karakafesotu; bronşit ve geçmeyen öksürük durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Kurutulmuş yaprak ve kök karışımından bir ila üç (1-3) tatlı kaşığı, bir (1) bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılıp 10-15 dakika daha ağır ağır ısıtma işlemi devam ettirilir. Hazırlanan bu çaydan günde üç kez, birer bardak içilir.
Keten Tohumu
Keten tohumunun; akciğer enfeksiyonları, özellikle nezle sonrası ortaya çıkan bronşit ve öksürükte yararlı etkileri vardır. Olgun keten tohumları ezilerek, sıcak suya konulur. İki-üç (2-3) dakika süreyle kaynatılır. Suyu süzülür. Bir tülbente ya da gazlı beze serilen tohumlar, göğsün üzerine konularak bastırılır.
Menekşe
Menekşe; soğuk algınlığı, anjin, boğmaca, öksürük ve bronşit durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür. Kronik bronşite dahi iyi gelir. Bir (1) tatlı kaşığı yaprak, sap ve çiçek karışımının üzerine bir (1) bardak kaynar su dökülür. Bu şekilde 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Hazırlanan bu çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Rezene
Rezene tohumlarının bronşitte ve öksürük nöbetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır. Öksürük ilaçlarına tat vermekte de kullanılır. Bir (1) tatlı kaşığı rezene tohumunun üzerine bir (1) bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Günde üç kez birer bardak içilir.
Ancak rezene kullanırken çok dikkatli olmak gereklidir. Aşırı dozda alınmamalıdır.
Sığırkuyruğu
Sığırkuyruğu; göğsü yumuşatır. Bronşit ve kronik öksürüğe iyi gelir. Yaprak-çiçek karışımından bir (1) tatlı kaşığı alınıp bir (1) bardak kaynar suda demlendirilerek elde edilen çaydan; günde üç kez, birer bardak içilir.
Ancak bu bitki nemli yerde kalırsa tıbbi etkilerini yitirir. Bu hususa dikkat etmek gereklidir.
Akköpekotu
Akköpekotu bitkisinin terletici, balgam söktürücü, göğsü yumuşatıcı ve spazm çözücü etkileri vardır. Solunum yollarının mukozasını destekler. Bronş kaslarına gevşeme ve rahatlık verir. Bütün bu etkileriyle öksürük, bronşit ve boğmaca gibi hastalıkların iyileştirilmesinde yararlı olur.
Kurutulmuş çiçek karışımından yarım (1/2) ila bir (1) yemek kaşığı alınıp bir (1) bardak kaynar suyun içine konulur. 10-15 dakika demlendirilir. Elde edilen bu çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Anason
Anason; soğuk algınlığı, öksürük, soluk borusu enfeksiyonları, boğmaca ve bronşitte rahatlatıcı etkiler sağlar. Göğsü yumuşatır.
Bir (1) ila iki (2) tatlı kaşığı anason tohumu hafifçe ezilerek üzerine bir (1) bardak kaynar su dökülür. Kabın üstü kapatılıp 5-10 dakika süreyle demlendirilir. Kabın üstünün kapatılmasının sebebi içerdiği uçucu yağların kaybolmasının önlenmesidir. Hazırlanan bu çaydan günde üç kez birer bardak içilir.
Mercanköşk
Mercanköşk, öksürük ve boğmacanın tedavisinde etkilidir. Bir (1) tatlı kaşığı kurumuş ya da taze bitki karışımı bir (1) bardak kaynar suyun içine konur. 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Günde üç kez, birer bardak içilir.
Okaliptüs
Okaliptüs nezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir. Balgam söktürür, göğsü yumuşatır, ateşi düşürür ve sinüsleri açar. Çayı içilir veya buharı koklanır.
Sabunotu
Sabunotu; bronşit ve kuru öksürükte balgam söktürücü olarak kullanılır. İki (2) tatlı kaşığı kurutulmuş sabunotu, bir (1) bardak suda iyice kaynatılır. Elde edilen bu çaydan; günde üç-dört bardak içilebilir.
Hangi Bitkiler Öksürüğe İyi Gelir
Akköpekotu, Anason, Andızotu, Badem, Çemenotu, Çin anasonu, Çuhaçiçeği, Ebegümeci, Fesleğen, Gelincik, Gözlükotu, Hercai menekşe, Hodan, Karakafesotu, Kekik, Keten, Kokulu menekşe, Lavanta, Limon Meyankökü, Okaliptüs, Öksürükotu, Rezene, Sabunotu, Sarımsak, Sedefotu, Sığırkuyruğu, Yabani mercanköşkü, Zufaotu.
[…] sık nezle olan veya burnu kanayan kimse; temiz bir kağıda aşağıda yazılı duayı yazıp, üzerinde […]