Kansızlığa İyi Gelen Doğal Besinler ve Bitkiler
Doğal yollardan kan dolaşımını artırmanın yollarını arıyorsanız, paranormalhaber.com’daki bu makalede kansızlığa iyi gelen yiyecek ve bitkiler hakkında bilgi edinin. Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenin!
Kansızlığa İyi Gelen Gıda ve Şifalı Bitkiler
Kansızlık – Anemi Nedir
Anemi, halk arasında kansızlık hastalığına verilen isimdir. Oksijenin hücrelere taşınmasını sağlayan proteine hemoglobin denir. Hemoglobin aynı zamanda kana rengini veren maddedir. Hemoglobin, kandaki kırmızı kan hücreleri (alyuvar) tarafından taşınır.
Hemoglobin adı verilen bu proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna anemi (kansızlık) adı verilir.
Kansızlık Neden Olur
Kansızlığın kalıtsal (genetik) ve sonradan ortaya çıkan başlıca iki türü vardır. Kalıtsal olmayan kansızlık; demir eksikliği, B12 eksikliği ve folik asit eksikliğinden kaynaklanır. Bu durumda yukarıda sayılan maddeleri içeren gıdaların tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir.
Kansızlık Belirtileri Nelerdir
Demir eksikliği kaynaklı anemide belirtiler
Kağıt, buz veya toprak gibi garip maddeleri yeme isteği, kaşık tırnak olarak adlandırılan tırnakların yukarı doğru eğriliği, ağız köşelerinde çatlaklar, kramplar.
B12 Vitamini eksikliği kaynaklı anemide belirtiler
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma ve uyuşukluk, dokunma duyusu kaybı, sendeleyerek yürüme ya da yürümede güçlük, kollarda ve bacaklarda sertlik, sakarlık, unutkanlık.
Folik asit eksikliği anemisinde belirtiler
Sinirlilik, ishal ve pürüzsüz bir dil.
Kansızlığa İyi Gelen Gıdalar
Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlığa aşağıdaki yiyecekler iyi gelir. Eğer kansızlık demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa imkanlar dahilinde bu gıdalardan çokça tüketmeye dikkat edilmelidir.
- Kırmızı et
- Tavuk, hindi
- Ton balığı, somon
- Yumurta
- Tofu, soya fasulyesi
- Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)
- Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem)
- Zenginleştirilmiş tahıllar
- Taze bezelye, börülce, fasulye, yeşilbiber
- Taze meyveler (portakal, kavun, çilek, dut, muz gibi)
- Yeşil yapraklı sebzeler (maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu…)
- Pekmez, tahin, kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi),
- Demirle zenginleştirilmiş mısır gevrekleri
Sinirlik Çayı Kansızlığa İyi Gelir
Bir tutam kadar sinirlik yaprağı ince ince kıyılır. Önceden kaynatılmış bir litre kadar suyun içine atılıp üç (3) dakika kadar kaynatılır. Üç dakika dolduktan sonra kaynayan suyun altı kapatılır. On beş (15) dakika da demlenmeye bırakılır. Günde üç ila beş (3-5) bardak kadar içilmeye devam edilir.
Lahana Suyu Kan Yapar
Sabah ve akşamları düzenli olarak birer bardak lahana suyu içilmeye devam edilir.
Centiyan Alyuvar Sayısını Artırır
Centiyan bitkisinin alyuvar artırıcı etkisi kanıtlanmıştır. Ancak centiyan bitkisinin kan yapıcı özelliği bilimsel olarak kanıtlanmadan önce de Anadolu halk tıbbında kan yapıcı şifalı bir bitki olarak, sağaltıcı etkilerinden faydalanılırdı.
Centiyan bitkisinin kan yapıcı özelliğinden faydalanmak için kurutulmuş, kök parçalarından yarım tatlı kaşığı kadar bir miktar, l bardak su içine konularak su ısıtılır. 5 dakika süreyle kaynatma sürdürülerek çayı hazırlanılır. Hazırlanan bu çay yemeklerden önce birer bardak içilir.
Yine aynı bitkinin kan yapıcı özelliğini artırmak için bitkinin kökünün kuru üzümle birlikte kaynatılarak içilmesi de bir başka kullanım önerisidir.
Kavrulmuş Değil Çiğ Fındık Kan Yapar
Fındık, yoğun olarak içerdiği B grubu vitaminleriyle kan yapımını destekler. Alyuvarların parçalanmasını önler ve böylece kansızlığa karşı koruyucu işlev yapar.
Ancak fındık tüketimi konusunda yapılan reklamlara kanmamak gereklidir. Fındık pazarlayan firma ve markalar fındığın faydalarını ön plana çıkarırlar. Ancak söz edilen yararların çoğu aslında çiğ fındık yenmesi durumu için geçerlidir.
Fındık satan marka ve kuruyemişçilerin sattıkları fındık ise genellikle kavrulmuş fındıktır. Fındığın kavrulması ona enfes bir tat verse ve bozulmadan saklama konusunda bazı avantajlar sağlasa da bütün bunlar fındığın besin değerlerinden ciddi kayıplar vermesine yol açar.
Günümüzde ısıtma, pişirme gibi yöntemler daha çok lezzet amaçlı kullanılıyor olsa da pişirme işlemi aslında gıdaları istenmeyen bakteri, parazit ve mikroplardan arındırma amaçlıdır.
Yiyecekler üzerinde yuvalanmış olması muhtemel organizmalar yüksek ısıya maruz bırakılarak yok edilir. Böylece insanların gıdalar sebebiyle hastalanmalarının büyük ölçüde önüne geçilmiş olur.
Bununla beraber, gıdaları pişirdiğimizde ölen sadece mikrop ve parazitler değildir. Kendileri de birer organizma olan yiyecekler ve içerdikleri besin değerlerinin çoğu da yüksek ısıya maruz kalarak ölürler.
Kavrulmuş ve çiğ fındık arasındaki fayda farkı da bu durumdan kaynaklanır. Bu nedenle fındığın kan yapıcı özelliğinden faydalanmak isteyenler imkanları varsa sık sık kurutulmuş çiğ fındık yemeye dikkat etmelidir. Bulunamadığı noktada tabii ki pişmiş, kavrulmuş fındık da hiç yoktan iyidir.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.