Türk Hun İmparatoru Attila ve Kayıp Mezar Gizemi

42
0
(0)

Naziler Attila’nın mezarını neden aradı? Attila’nın esrarengiz ölümü, Attila’nın ilginç cenaze töreni, mezar yerini bilenler neden öldürüldü? Attila’nın gizli mezarı Macaristan’da mı?

Büyük Türk Hun İmparatoru Attila… 5. yy.’ın başlarında tüm Avrupa’yı dize getirmeyi başaran Türk hükümdar. Attila, beraberindeki Asyalılar ve Slavlardan oluşan dev bir ordu ile Roma İmparatorluğu’nun parçalanmasına neden oldu. Attila dev imparatorluğu öylesine hırpalamıştı ki şahsen kendisi yapamasa da ardından gelen Alaric, zayıflayan Roma’yı fazla zorlanmadan yıktı.

Avrupa’yı Titreten Türk Hükümdar

Attila, 20 yıl boyunca, Orta Avrupa’dan; Hazar Denizi’nden başlayıp, Ren Nehri’nde biten dev bir imparatorluğu yönetti. Milattan sonra 451 yılında Tuna boylarından, Galya’ya kadar uzanan bir harekata başladı. İçlerinde batılı Hristiyanların, pek çok Balkan ulusunun hatta Batı Anadolu’dan gelenlerin bulunduğu birleşik ordular kurdu.

Attila, eğitimli bir asker veya bir general değildi ama doğal kurnazlığın doruğunda usta bir taktisyendi. Nitekim, Galya’da ummadığı bir direnişle karşılaşınca kendisini ve ordularını hiç zorlamadı. Bu işi sonraya bırakarak yavaş yavaş geri çekildi ve bir yıl bekledikten sonra İtalya´ya yöneldi. Kuzey İtalya’ya bir kasırga gibi girerek, Padua, Verona ve Milano başta olmak sayısız yerleşim merkezini neredeyse haritadan sildi.

Attila Roma’yı Neden Bağışladı?

Venedik’e ulaştığında, halk kenti çoktan terk etmişti korkudan. Antik Venedik tarihten silinmenin eşiğine gelmişti. Sırada Roma vardı veya öyle olması bekleniyordu. Ama hala öğrenilemeyen bir sebepten ötürü Attila son anda durdu ve ordusunu Po Ovası’na yayarak Papa ile görüşmeyi kabul etti. Tarihin en önemli görüşmelerinden birisi, Po Irmağı kıyısında sıcak bir yaz günü yapıldı. İki adam buluştuklarında Papa’nın yanında sadece ilahi söyleyen birkaç rahipten başka kimse yoktu. Neler konuşuldu, birbirlerine neler söylediler? Bunu kimse bilmiyor ve bilemeyecek ama Attila’nın tavrını değiştirmesi etkilendiğinin kanıtı.

Ruhunun Ölümsüzlüğünü Kaybetme Korkusu mu?

Vatikan kaynaklarına göre, Papa Attila’ya, Roma’yı yok ettiği takdirde ruhunun ölümsüz olamayacağını söylemişti. Ki Attila’nın pagan ve şaman karakterinde yerleşik olan tanrı ve lanet korkusu göz önüne alındığında; bu uyarının, onun için ne kadar önemli olabileceğini tahmin etmek çok da güç değil. Her ne sebeple olursa olsun sonuçta Attila, Papa ile yaptığı görüşmenin hemen ertesi gününde karargahını topladı ve hızla geri çekilirken rivayete göre; “Tanrının Annesi’ni barış içinde bırakıyorum.” dedi.

Attila’nın Esrarengiz Ölümü

Attila poligamdı, sayısız karısı vardı ve sonraki kışın başında yeni bir evliliğe karar verdi. Gelin, başdöndürücü bir güzelliği olan İldico adlı bir Alman kızıydı. Düğün törenini, ordularını yöneten komutanları toplayıp baharda çıkacakları savaşın kampanyasına rastlattı. Düğün gecesi tam bir safahat yaşandı, Attila o kadar çok içmişti ki, birkaç kez burun kanaması geçirdi ve sabaha karşı gelinin çığlıklarına koşanlar Attila´yı ölü buldular; büyük bir olasılıkla kanamadan boğularak ölmüştü.

Roma Kayıtlarına Göre Attila’nın İlginç Cenaze Töreni

Roma kroniklerinde yazdığına göre Meryem Ana, Roma´yı kurtararak Attila´yı cehenneme yollamıştı, Roma´da bayram ilan edildi, günlerce kutlamalar yapıldı. Attila´nın cesedi geleneksel yas dönemi sırasındı cenaze hazırlıkları yapılıyordu. Sonrasını Roma elçisi Priscus´un ağzından dinleyelim:

“Geleneklerine göre, Attila´nın saçlarının bir kısmını kestiler, korkunç savaş yaralarıyla dolu yüzünü örttüler. Bütün büyük komutanlar ağlıyordu ama bu ağlayış kadınca bir sızlanma ve gözyaşı değildi, acımasız ama mert olan bu korkunç savaşçılar kendi kanlarını akıtarak yas tutuyorlardı… Ovanın ortasında dev bir ipek çadır yürüyordu, çadır sayısız arabanın üzerine kuruluydu ve Attila´nın cesedi çadırın önüne yatıyordu, cansız yatarken bile saygı duyuluyor, korku veriyordu.

Seçkin Hun süvarileri çevresindeydiler sanki Roma hipodromunda yapılan muhteşem bir araba yarışındaydık ama burada hiç insan sesi yoktu. Koca ovada kimse konuşmuyordu, sadece tekerlek gıcırtıları, nal sesleri, at kişnemeleri, silah şakırtıları ve perde perde yükselen yas ilahileri, cenaze şarkıları duyuluyordu, yüzbinlerce insanın liderlerine böylesine bir saygı gösterdiği hiç görülmemişti.

Cenazede Yas ve Eğlence

Yas töreninin ardından “Strava” adı verilen sızlanma ve inleme töreni yapıldı. Irk, inanç ve dil farklılıklarına sahip bu kadar çok insanın çeşitli duygular içinde olmalarına rağmen tek bir noktaya böylesine odaklanması inanılmazdı. Hun geleneklerine göre sonra, eğlence başladı; ölümü eğlenerek kutluyorlardı ve eğlence sırasında gömü yapılacaktı.

İç İçe Altın Gümüş ve Demir Tabutlar

Aslında eğlence, gömüyü saklamanın bir yoluydu, geceyarısı Attila önce altın bir tabuta kondu, altın tabut gümüş bir tabuta, ikisi birden sonunda demir bir tabuta kondu. Bu uygulama ancak çok büyük krallar için yapılırdı, demir kralın fethettiği ülkeleri, altın ve gümüş ise onun şerefini, gücünü ve imparatorluklarını simgeliyordu. Attila´nın düşmanlarından alınan silahlar, sayısız mücevher ve takı tabutun yanına kondu, bir kral için gereken herşey ona sunuldu.

Mezar Yerini Bilenler Öldürüldü

Artık sıra onu insanların merakından uzak tutmaktaydı. Tüm bu hazırlığı yapanlar ve tabutla, eşyaları mezara taşıyanlar boğazlandılar, çalışmalarının karşılığı mezarın gizli kalması için hayatları alınarak ödenmişti. Sadece hemen ölmeleri için çabuk davranıldı…” Priscus bu kadar yazıyor; bilindiği kadarıyla tarihte çok az kral veya imparator bu kadar zenginlikle beraber gömüldü. Başka kaynaklara göre tüm Avrupa’yı yağmalayan Hunların elindeki zenginliği ölçmek bugün dahi mümkün değil.

Eski Asya Geleneği: Mezarların Gizlenmesi

Tabutu ve hazineleri mezara götürüp, gömenlerin öldürülmesi çok eski bir Asya geleneğiydi. Gerek Türk-Moğol İmparatoru Cengiz Han, gerekse de Çin İmparatoru Qin Shi Huang Di bilinen iki örnektir, her ikisi de böyle gömüldüler, Çin İmparatorunun mezarı bir rastlantıyla bulundu, çevresi ölülerle doluydu, Cengiz Han´ın mezarı da Attila’nın ki gibi bulunmuş değil. Aradan 15 yüzyıl geçti ve Attila hala bir yerde yatıyor ve keşfedilmeyi bekliyor.

Attila’nın Gizli Mezarı Macaristan’da mı

Attila’nın mezar yerinin nerede olduğuna dair sağlıklı bir tahmin yürütebilmek için öncelikle Attila’nın son karargahının nerede olduğunu bilinmesi gerekiyor. Diğer bazı soruların da cevaplarının bulunması yahut gerçeğe en yakın biçimde tahmin yoluyla da olsa yanıtlanması… Bu soruların başlıcaları ise şunlar: Düğün acaba Attila’nın son karargahında mı yapıldı? Eğer öyleyse ölümden sonra nereye gidildi, ne kadar yol alındı, gömü eğlencesine kadar süren yas dönemi kaç gün sürdü? Ve nerede durulup, eğlenceye ve gömü törenine geçildi?

Elçi Priscus, cenazeyi ziyaret ettiğini yazıyor. Orada bulunan basit bir ahşap yapıdan da söz ediyor ama nerede? Hiçbir iz kalmadı mı? Priscus´un yazılarında bir tek ipucu var; Romalı elçi, Tigas, Tiphesas ve Drekon nehirlerini geçtiklerinden söz ediyor ama nereden geçtiler? Birçok tarihçi, Priscus´un geçtiği ana ırmağın Macaristan’daki Tisza Irmağı veya Theiss olduğu düşüncesinde.

Attila’nın karargahının Körös’un kuzeyindeki stepte olabileceğini düşünüyorlar. Sözü edilen yer bugünkü Budapeşte’nin doğu bölgesinde yer alıyor. Priscus’dan yapılan sonraki alıntılarda isimlerin hatalı kopya edildiği de düşünülüyor. Ortak görüş Budapeşte bölgesinde ama bu bilgi yetersiz çünkü orası çok büyük bir yer… Bugüne kadar Attila´nın mezarını bulmak için hiç resmi bir araştırma bilindiği kadarıyla organize edilmedi. Ama bunu yapmak zaten imkansız gibi. Samanlıkta iğne aramaktan farkı yok.

Naziler Attila’nın Mezarını Neden Aradı

Nazi Almanyası egemenliğinde, gizemli konuları araştırmakla görevli bir SS grubunun, Attila’nın mezarı başta olmak üzere, bazı gizemleri araştırdığı söylentileri savaştan sonra duyulmuştu ama hiçbir kanıt ele geçirilemedi… Göründüğü kadarıyla kazara bulunmadığı takdirde Attila’nın ölümlü kalıntısı ve hazineleri yerinde kalacaklar. Bir ihtimal daha var; gizli hazine avcılarının mezarı bulup, soymuş olmaları ve halihazırda Attila’nın tabutu ve hazinelerinin şu anda bilinmeyen bir antika tutkunu milyarderin gizli deposunda saklanıyor olmaları.

Ana Sayfa

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 0 / 5. Oy sayımı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et