Antik Mısır’da Küflü Ekmek Hayatları Nasıl Kurtarıyordu?

15
5
(1)

Antik Mısır piramitleri, mumyaları ve hiyeroglifleriyle ünlüdür, ancak tıp alanında da öncü olduğunu biliyor muydunuz? Eski Mısırlılar cerrahi, diş hekimliği ve farmakolojiyi içeren sofistike bir sağlık sistemine sahipti. Enfeksiyonları ve yaraları tedavi etmek için küflü ekmek gibi bazı şaşırtıcı ilaçlar da kullandılar.

Antik Mısır'da Küflü Ekmek Hayatları Nasıl Kurtarıyordu?
Antik Mısır’da Küflü Ekmek Hayatları Nasıl Kurtarıyordu?

Penisilinin Gücü

Küflü ekmek kulağa iştah açıcı gelmeyebilir, ancak aslında hayat kurtarıcı olabilir. Bunun nedeni bazı küf türlerinin zararlı bakterileri öldürebilen güçlü bir antibiyotik olan penisilin adlı bir madde üretmesidir. Penisilin 1928 yılında Alexander Fleming tarafından keşfedildi, ancak eski Mısırlılar bunu binlerce yıldır zaten kullanıyorlardı.

Eski Mısırlılar bazı küflü ekmeklerin açık yaralar ve enfeksiyonlar üzerinde iyileştirici etkisi olduğunu fark etmişlerdir. Bunu doğrudan etkilenen bölgeye uyguluyor ya da ilaç olarak yiyorlardı. Peynir ve bira gibi diğer küflü yiyecekleri de aynı amaçla kullandılar. Penisilinin nasıl çalıştığını tam olarak bilmiyorlardı ama bunun tanrıların bir hediyesi olduğuna inanıyorlardı.

Küflü Ekmeğin Kanıtı

Eski Mısırlıların küflü ekmeği antibiyotik olarak kullandıklarını nereden biliyoruz? Bu iddiayı destekleyen birkaç kanıt kaynağı var. Bunlardan biri, çeşitli hastalıkları ve tedavileri tanımlayan eski belgeler olan tıbbi papirüslerdir. Bu papirüslerden bazıları enfeksiyonlar ve yaralar için küflü ekmek kullanımından bahsetmektedir12.

Bir başka kanıt kaynağı da arkeolojik bulgulardır. Bazı mumyaların vücutlarında küflü ekmek izleri bulunmuştur, bu da ölmeden önce küflü ekmekle tedavi edildiklerini düşündürmektedir3. Dahası, bazı antik mezarların içinde, muhtemelen tanrılara bir sunu ya da öbür dünya için bir karşılık olarak küflü ekmek kavanozları bulunmuştur4.

Küflü Ekmeğin Mirası

Küflü ekmeği antibiyotik olarak kullananlar sadece eski Mısırlılar değildi. Çin, Hindistan ve Yunanistan gibi diğer kültürler de bu ilacın faydalarını bağımsız olarak keşfetmişlerdir. Ancak penisilin bilgisi, modern çağda Fleming tarafından yeniden keşfedilene kadar zaman içinde kaybolmuş ya da unutulmuştur.

Bugün penisilin dünyada en yaygın kullanılan antibiyotiklerden biridir. Zatürre, frengi ve menenjit gibi ölümcül hastalıklardan milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır. Bununla birlikte, penisilinin dezavantajları da yok değildir. Bazı insanlar ona alerjiktir ve bazı bakteriler ona karşı dirençli hale gelmiştir. Bu nedenle bilim insanları enfeksiyonlarla savaşmak için sürekli olarak yeni ve daha iyi antibiyotikler aramaktadır.

Eski Mısırlılar pek çok açıdan zamanlarının ötesindeydiler ve tıp da bunlardan biriydi. Küflü ekmeği herkesten çok önce antibiyotik olarak kullandılar. Nasıl çalıştığını anlamamış olabilirler ama işe yaradığını biliyorlardı. Doğayı denemekten ve sorunlarına çözüm bulmaktan korkmuyorlardı. Onlar gerçekten zeki ve yenilikçiydiler.

Referanslar:

1Ancient Egyptian medicine – Wikipedia 2Egyptian Medicine – World History Encyclopedia 3What was ancient Egyptian medicine like? – Medical News Today 4The ancient Egyptians treated some of the sick by eating mouldy bread … ReadOnline.Blog

paranormalhaber.com

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 5 / 5. Oy sayımı: 1

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin