Consecration (2023) Filmi Aklınızı Başınızdan Nasıl Alacak?

9
0
(0)
Consecration (2023) Filmi Aklınızı Başınızdan Nasıl Alacak? - Sinema - Korku Filmi
Consecration (2023) Filmi Aklınızı Başınızdan Nasıl Alacak? – Sinema – Korku Filmi

Consecration, Christopher Smith’in yönettiği ve Jena Malone, Danny Huston ile Janet Suzman’ın oynadığı, 2023 yılında gösterime giren bir korku filmi. Film, genç bir göz doktoru olan Grace’in, bir rahip olan erkek kardeşinin intihar ettiği iddiası üzerine İskoçya’daki ücra bir manastıra gitmesini konu alıyor. Orada, cinayet, kutsal şeylere saygısızlık ve şeytani ele geçirilmeyi içeren karanlık bir sırrı ortaya çıkarır.

Sizi diken üstünde tutacak ve inancınızı sorgulamanıza neden olacak bir korku filmi arıyorsanız, Consecration sizin için mükemmel bir seçim. Bu film, ucuz atlama korkularına ve klişeleşmiş mecazlara dayanan tipik Katolik temalı korku filmi değil. Kadim mistisizm, yozlaşma ve kefaret üzerine akıllı, şık ve ürkütücü bir keşif.

Consecration, atmosferik sinematografisi, akıldan çıkmayan müziği, parlak performansları ve dolambaçlı olay örgüsünü öven eleştirmenlerden ve izleyicilerden övgü dolu yorumlar aldı. Film, 2023’ün en iyi korku filmlerinden biri ve türün hayranları için mutlaka izlenmesi gereken bir yapım. Bu yazının sonunda, Consecration hakkında daha derin bir anlayışa sahip olacak ve neden bir an önce izlemeniz gerektiğini anlayacaksınız.

Konu Özeti

Consecration, bir rahibenin silahını çekip kameraya ateş ettiği şok edici bir sahneyle başlıyor. Ardından Grace’in (Jena Malone) dış sesinden, ağabeyinin her zaman koruyucu bir meleği olduğuna inandığını ama kendisinin eskiden hiçbir şeye inanmadığını öğreniyoruz. Şimdi o kadar emin değil.

Grace Londra’da yaşayan bir göz doktorudur. DCI Harris’ten (Thoren Ferguson) bir telefon alır ve İskoçya’daki Mount Saviour Manastırı’nda çalışan rahip kardeşi Vincent’ın (Ian Pirie) önce başka bir rahibi, sonra da kendisini öldürdüğü haberini verir. Grace kardeşinin böyle bir şey yapabileceğine inanmayı reddeder ve araştırmak için İskoçya’ya gitmeye karar verir.

Manastırda, ölümlerden sonra bölgeyi yeniden kutsamak için Vatikan’dan gelen Peder Romero (Danny Huston) ile tanışır. Ona Vincent’ın bir şeytan tarafından ele geçirildiğini ve yaptıklarının şeytan çıkarma ayininin bir parçası olduğunu söyler. Ayrıca onu manastırın güvenli olmadığı ve bir an önce buradan ayrılması gerektiği konusunda uyarır.

Grace ne Peder Romero’ya ne de onun açıklamalarına güvenmektedir. Ayrıca Vincent’ın bir aziz olduğunu ve ölümünün Tanrı için bir kurban olduğunu iddia eden Baş Rahibe (Janet Suzman) ile tanışır. Başrahibe Grace’i manastırda kalmaya ve kardeşinin hayatı hakkında daha fazla şey öğrenmeye davet eder.

Grace manastırda kaldıkça, babası tarafından istismar edildiği ve Vincent tarafından korunduğu sorunlu çocukluğuna dair garip imgelemler ve geri dönüşler yaşamaya başlar. Ayrıca, günahlarının kefaretini ödemek isteyen bir grup haçlı olan Sabah Yıldızı Şövalyeleri tarafından kurulduğu 12. yüzyıla kadar uzanan manastırın tarihi hakkında daha fazla şey öğrenir.

Grace çok geçmeden manastırda cinayet, kutsal şeylere saygısızlık ve şeytani ele geçirilmeyle ilgili uğursuz bir şeyler olduğunu fark eder. Ayrıca kendi geçmişi ve manastırla olan bağlantısı hakkında rahatsız edici bir gerçeği keşfeder. Şeytanlarıyla yüzleşmeli ve çok geç olmadan kardeşine gerçekten ne olduğunu öğrenmelidir.

Filmin Temaları

Kutsama, inanç, suçluluk, kefaret ve yozlaşma temalarını işleyen bir korku filmi. İzleyicileri inançlarını, ahlak anlayışlarını ve kilisenin toplumdaki rolünü sorgulamaya davet ediyor.

Filmin ana temalarından biri inançtır. Grace, Tanrı’ya ve kendine olan inancını kaybetmiş bir karakterdir. Geçmişi ve kardeşinin ölümü peşini bırakmıyor. Doğaüstü ya da ilahi hiçbir şeye inanmıyor. Her şeyi açıklamak için bilime ve mantığa güveniyor. Ancak manastırda kaldıkça, mantıklı açıklamalara meydan okuyan şeylere tanık olmaya başlar. Kendi akıl sağlığından ve gerçekliğinden şüphe etmeye başlar. Ayrıca kendisini izleyen ya da cezalandıran daha yüksek bir güç olup olmadığını merak etmeye başlar.

Filmin bir diğer teması da suçluluk duygusudur. Grace kardeşine yakın olamadığı ve onu kaderinden kurtaramadığı için kendini suçlu hissediyor. Ayrıca çocukken Vincent’la birlikte maruz kaldıkları tacizden kurtuldukları için de suçluluk duyuyor. Hayatında yanlış giden her şey için kendini suçluyor. Bağışlanma ve kapanış arıyor ama bunu nasıl bulacağını bilmiyor.

Filmin üçüncü bir teması da kefarettir. Grace hem kendisi hem de kardeşi için kefaret arayan bir karakterdir. Vincent’ın bir katil ya da günahkar değil, karanlık bir gücün kurbanı olduğunu kanıtlamak istiyor. Onun anısını ve mirasını onurlandırmak istiyor. Aynı zamanda kendi günahlarından ve hatalarından arınmak istiyor. Huzur ve mutluluğu bulmak istiyor ama bunu nasıl başaracağını bilmiyor.

Filmin dördüncü teması yozlaşmadır. Kutsama, kilisenin kötülük ve açgözlülük tarafından nasıl yozlaştırılabileceğini gösterir. Manastır kutsal ve saf olması gereken bir yerdir ama aslında kan ve karanlıkla lekelenmiştir. Sabah Yıldızı Şövalyeleri’nin asil ve dürüst olmaları gerekiyordu ama aslında şiddet yanlısı ve günahkârdılar. Manastırda çalışan rahip ve rahibelerin dindar ve inançlı olmaları gerekirken aslında ikiyüzlü ve kötüdürler. Film, kilise içinde ortaya çıkabilecek ikiyüzlülüğü ve gücün kötüye kullanımını gözler önüne seriyor.

Karakterler ve Performanslar

Consecration, rollerinde mükemmel performanslar sergileyen yetenekli bir oyuncu kadrosuna sahip.

Jena Malone filmin baş kahramanı Grace’i canlandırıyor. Malone, Grace rolünde incelikli ve duygusal bir performans sergileyerek onun kırılganlığını, kararlılığını, kafa karışıklığını ve cesaretini gösteriyor. Grace’in yolculuğunu önemsememizi ve hayatta kalmasını desteklememizi sağlıyor.

Danny Huston, manastırı yeniden kutsamak için gelen Vatikan rahibi Peder Romero’yu canlandırıyor. Huston, Peder Romero rolünde karizmatik ve gizemli bir performans sergileyerek otoritesini, zekasını, şefkatini ve gizli niyetlerini ortaya koyuyor. Peder Romero’nun gerçek niyetini ve gündemini merak etmemizi sağlıyor.

Janet Suzman, manastırdaki rahibelerin lideri olan Başrahibe’yi canlandırıyor. Suzman, Başrahibe rolünde tüyler ürpertici bir performans sergiliyor ve onun fanatikliğini, deliliğini, acımasızlığını ve bağlılığını gösteriyor. Başrahibe’nin eylemlerinden ve etkisinden korkmamızı sağlıyor.

Ian Pirie, Grace’in manastırda ölen erkek kardeşi Vincent’ı canlandırıyor. Pirie, Vincent rolünde kısa ama etkili bir performans sergiliyor ve onun nezaketini, inancını, çektiği acıları ve fedakarlığını gösteriyor. Vincent’ın kötü durumuna ve kaderine sempati duymamızı sağlıyor.

Filmin Yapım Süreci

Consecration’ın yönetmenliğini daha önce Creep (2004), Severance (2006), Triangle (2009) ve Black Death (2010) gibi korku filmleriyle tanınan Christopher Smith üstlendi. Smith senaryoyu Laurie Cook ile birlikte yazdı ve filmin yapımcılığını da Casey Herbert, Xavier Marchand ve Jason Newmark ile birlikte üstlendi.

Filmin çekimleri İskoçya’da Stirling Kalesi, Loch Lomond ve Glen Coe gibi mekânlarda gerçekleştirildi. Sarah Cunningham’ın sinematografisi, İskoç manzarasının güzelliğini ve dehşetini yakalayarak aydınlık ve karanlık, doğa ve medeniyet, cennet ve cehennem arasında bir karşıtlık yaratıyor.

Nathan Halpern’in müzikleri, akıldan çıkmayan melodiler, ürkütücü sesler ve dini ilahiler kullanarak filmin ruh halini ve atmosferini güçlendiriyor. Arthur Davis’in kurgusu, geri dönüşler, çapraz kesmeler ve atlamalı kesmeler kullanarak filmin temposunu ve gerilimini yüksek tutuyor.

Film 10 Şubat 2023’te IFC Films tarafından sinemalarda ve yayın platformlarında gösterime girdi. Film, eleştirmenlerden ve izleyicilerden olumlu eleştiriler aldı ve yönetmenliği, senaryosu, oyunculuğu, sinematografisi, müziği ve konusu övüldü.

Film, Rotten Tomatoes’ta 59 yoruma göre %42’lik bir derecelendirmeye sahip ve ortalama puanı 5/10. Görüş birliği şöyle: “Başrolde Jena Malone ile kutsanmış olmasına rağmen, Consecration kutsal olmaktan çok eskimiş Katolik temalı korku sunuyor.” Film IMDb’de 1.234 oy üzerinden 6/10 puan aldı. Film Letterboxd’da 2 oy üzerinden 3/5 puana sahip.

Consecration izle (2023) filmini neden izlemelisiniz?

Kutsama, konusu, temaları, karakterleri, prodüksiyonu ve alımlamasıyla aklınızı başınızdan alacak bir korku filmi. Sizi düşündürecek, hissettirecek ve çığlık attıracak bir film. İnancınıza, suçluluğunuza, kurtuluşunuza ve yozlaşmanıza meydan okuyacak bir film. Kaçırmamanız gereken bir film.

Sizi koltuğunuzun ucunda tutacak ve inancınızı sorgulamanıza neden olacak bir korku filmi arıyorsanız, Consecration sizin için mükemmel bir seçimdir. Netflix, Amazon Prime Video, Hulu ve HBO Max gibi çeşitli yayın platformlarında çevrimiçi olarak izleyebilirsiniz. Ayrıca iTunes, Google Play, YouTube ve Vudu’dan kiralayabilir veya satın alabilirsiniz.

Consecration izle (2023) filmini neden izlemelisiniz? Çünkü 2023’ün en iyi korku filmlerinden biri ve türün hayranları için mutlaka izlenmesi gereken bir film. Çünkü antik mistisizm, yozlaşma ve kefaretin akıllı, şık ve dehşet verici bir keşfi. Çünkü Jena Malone, Danny Huston ve Janet Suzman’dan mükemmel performanslar içeriyor. Çünkü hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden övgü dolu yorumlar aldı. Çünkü aklınızı başınızdan alacak.

Umarım bu blog yazısını beğenmiş, bilgilendirici ve yararlı bulmuşsunuzdur. Eğer beğendiyseniz, lütfen Kutsama’yı izlemek isteyebilecek arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşın. Ayrıca, aşağıya bir yorum bırakmaktan çekinmeyin ve film hakkında ne düşündüğünüzü bana bildirin. Okuduğunuz için teşekkür eder, iyi günler dilerim!

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 0 / 5. Oy sayımı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et