Ashabı Kehf İsimleri ve Manevi Özellikleri

139
5
(1)

Ashab-ı Kehf isimleri ve manevi özellikleri hakkında merak edilenler bu yazıda. İslamiyet’te önemli bir yere sahip olan Ashab-ı Kehf’in hikayesi ve anlamları.

Ashabı Kehf isimleri halk arasında pek bilinmese de muhtelif alimler bu mübarek isimlerin manevi hususiyetlerinin bir kısmını halka açıklamakta beis görmemişlerdir.

Ashabı Kehf İsimlerinin Faziletleri

İmam Nişaburi (r.a.)), İbni Abbas (r.a.) Hazretlerinin şöyle söylediğini naklediyor: Şüphesiz ki Ashabı Kehf’in isimleri; bir şeyi arzulayıp ulaşmaya, bir şeyden kaçıp kurtulmaya, yangını söndürmeye yarar. Yangında (başka çare kalmayınca) onların isimleri bir hırka, bir bez parçası üzerine yazılıp yangının içine atılır. Çocuğun ağlamasını durdurmak için yazılıp, beşiğinde baş altına konulur.

Ziraatin verimli olması için (bütün maddî tedbirlere baş vurduktan sonra), bir kâğıt üzerine yazılır, bir ağacın ucuna asılarak tarlanın ortasına dikilir. Musibetler, ateşli hastalıklar, zenginlik, makam ve mertebe, hükümdarların yanına girmek gibi hususlarda yararlıdır. Bilhassa hükümdarların yanına girerken sağ baldıra sıkıca bağlanır. Kadın doğum yaparken güçlük çektiğinde yazılıp sol uyluğuna bağlanır.

Ayrıca bu isimler malı korumak, denizde güven içinde seyretmek, öldürülmekten kurtulmak için de yazılır. Allah doğru olanını daha iyi bilir. [1]Bütün maddi/zahiri tedbirlere başvurmadan bu gibi şeyleri tatbike kalkışmak müspet bir sonuç vermez. Çünkü Cenabı Hak, beşerin kudretinin yeteceği şeyleri beşere bırakmış, onların … Continue reading

Bir hadiste Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz’in şöyle buyurdukları rivayet ediliyor: Çocuklarınıza Ashabı Kehf’in isimlerini öğretin. Çünkü bu isimler bir evin kapısına yazılacak olsa o ev yanmaz. Bir elbise üzerine yazılsa çalınmaz. Bir deniz vasıtası üzerine yazılsa batmaz. [2]Mecmua-i Feyziyye

Ashabı Kehf’in İsimleri Nelerdir

Ashabı Kehf’in isimleri şunlardır: Yamliha, Mekşelina, Meşilina (Bu üçü devrin hükümdarlarının sağ yanında yer alırlardı.) Dakyanus, Mernus, Debenuş, Şazenuş. (Bu dördü ise hükümdarın solunda yer alırlardı. Devrin hükümdarı önemli işlerde bunlarla istişare ederdi.) Bunların yedincisi ise kendilerine kaçarken tabi’ olan çobandır. İsmi; Kefeştatayüş‘tür. Köpeğin rengi ise esmer ya da sarımsı idi. Biraz kırmızıya yakın olduğu da söylenir. Köpeğin ismi ise Kıtmir‘dir.

Ashabı Kehf ve Tarsus

Bulundukları beldenin ismi Efsus’tur. Bu isim cahiliye devrine aittir. İslamiyet devrinde ise bu isim Tarsus olarak kullanılmıştır. Doğu tarafından Konya’ya yakındır. [3]Keşşaf Tefsiri, Tefsir-i Kebir, Kurtubi, Tefsir-i Basit Ebu Said el Müftil Hadim (r.a.) diyor ki: Rüyamda Ashabı Kehf’i gördüm. Onlara dedim ki; Biz teberrüken sizin ismi şeriflerinizi bazı işlerimiz ve ahvalimizde yazıyoruz, fakat hiç de tesirini göremiyoruz. Onlar bana şöyle dediler: Bizim isimlerimizi daire şeklinde yazınız ve ortasına da Kıtmir ismini yerleştiriniz.

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 5 / 5. Oy sayımı: 1

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Dipnotlar

Dipnotlar
1 Bütün maddi/zahiri tedbirlere başvurmadan bu gibi şeyleri tatbike kalkışmak müspet bir sonuç vermez. Çünkü Cenabı Hak, beşerin kudretinin yeteceği şeyleri beşere bırakmış, onların kudretinin yetmediği hususlarda; kendisine yönelindiği takdirde yardım ederek gerçekleştireceğini, ilahi kanunu gereği olarak bize Meryem suresinde hatırlatmıştır.
2Mecmua-i Feyziyye
3Keşşaf Tefsiri, Tefsir-i Kebir, Kurtubi, Tefsir-i Basit
Keşfet

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et