Amentü Duası: İmanın Şartlarını İçeren Önemli Bir Dua

747
4.5
(2)

Amentü duası, imanın şartlarını içeren önemli bir duadır. Bu dua, Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere ve ölümden sonra dirilişe inandığımızı ifade eder. Ayrıca, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed’in (s.a.v.) O’nun kulu ve elçisi olduğuna şahadet eder.

Bu blog yazısında, amentü duasının anlamını, okunuşunu, faziletlerini ve tefsirini detaylı bir şekilde öğreneceksiniz. Ayrıca, amentü duasının Kur’an’da geçip geçmediği, namazlarda okunup okunmadığı gibi soruların cevaplarını da bulacaksınız.

Amentü Duası Arapça Okunuşu ve Türkçe Anlamı

Amentü duasının Arapça metni, Türkçe okunuşu ve anlamı şöyledir:

آمَنْتُ بِاللهِ وَمَلائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَبِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَشَرِّهِ مِنَ اللهِ تَعَالى وَالْبَعْثُ بَعْدَ الْمَوْتِ حَقٌّ أَشْهَدُ أَنْ لا إله إلا اللهُ وأشهد أن محمدا عبده ورسوله
Amentü billahi ve melâiketihi ve kütübihî ve rusülihî ve'l yevmi'l-âhıri ve bi'l-kaderi hayrihî ve şerrihi mina'llâhi teâlâ ve'l-ba'sü ba'de'l mevti hakkun eşhedü en lâ ilâhe illAllâhu ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlühû.
Ben Allâh-ü Te'âlâ'ya, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe, kadere; hayır ve şerrin Allâh-ü Te'âlâ'nın yaratmasıyla olduğuna inandım. Öldükten sonra dirilmek de haktır. Ben şahadet ederim ki, Allâh-ü Te'âlâ'dan başka ilâh yoktur. Ve yine şahadet ederim ki, Muhammed (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) O'nun kulu ve peygamberidir.

Amentü Duası Faziletleri

Amentü duası, imanın şartlarını içeren bir duadır. Bu dua ile mümin, Allah’a olan inancını tazeleyerek O’na yaklaşır. Amentü duasını okumanın pek çok fazileti vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Amentü duasını okuyan kişi, Allah’ın rızasını kazanır.
  • Amentü duasını okuyan kişi, Allah’ın rahmetine ve mağfiretine nail olur.
  • Amentü duasını okuyan kişi, Allah’ın korumasına girer.
  • Amentü duasını okuyan kişi, imanını güçlendirir.
  • Amentü duasını okuyan kişi, şirkten ve küfürden uzaklaşır.
  • Amentü duasını okuyan kişi, şeytanın vesveselerinden kurtulur.

Amentü Duası Tefsiri

Amentü duası, imanın şartlarını içeren bir duadır. Bu dua, müminin Allah’a ve O’nun emirlerine teslimiyetini gösterir. Amentü duasının tefsiri şöyledir:

  • Amentü billahi: Ben Allah’a inandım. O, varlığının delilleriyle bana kendini tanıttı. O, benim yaratıcım, rabbim, ilahım ve mabudumdur. O’na hiçbir şeyi ortak koşmam. O’na ibadet ederim. O’na güvenirim. O’na itaat ederim. O’ndan korkarım. O’ndan umarım.
  • Ve melâiketihi: Ben Allah’ın meleklerine inandım. Onlar, Allah’ın yarattığı nuranî varlıklardır. Onlar, Allah’ın emirlerini yerine getirirler. Onlar, Allah’ın kudretinin ve rahmetinin vesileleridir. Onlar, peygamberlere vahiy getirirler. Onlar, insanların amellerini yazarlar. Onlar, cennet ve cehennemin bekçileridir.
  • Ve kütübihî: Ben Allah’ın kitaplarına inandım. Onlar, Allah’ın peygamberlerine indirdiği vahiylerdir. Onlar, Allah’ın insanlara gönderdiği hidayet rehberleridir. Onlar, Allah’ın insanlara bildirdiği hükümlerdir. Onlar, Allah’ın insanlara vaad ettiği müjdeler ve ikazlardır.
  • Ve rusülihî: Ben Allah’ın peygamberlerine inandım. Onlar, Allah’ın seçtiği ve vahiy ile görevlendirdiği insanlardır. Onlar, Allah’ın insanlara gönderdiği elçilerdir. Onlar, Allah’ın kitaplarını tebliğ ederler. Onlar, Allah’ın insanlara örnek oldular. Onlar, Allah’a ve ahirete iman ederler.
  • Ve’l yevmi’l-âhıri: Ben ahiret gününe inandım. O gün, dünyanın sona ereceği ve insanların diriltileceği gündür. O gün, insanların hesaba çekileceği ve amellerinin karşılığını göreceği gündür. O gün, insanların cennet veya cehenneme gireceği gündür.
  • Ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihi mina’llâhi teâlâ: Ben kadere inandım. Kader, Allah’ın ezelden ebede kadar olmuş ve olacak her şeyi bilmesi ve takdir etmesidir. Hayır da şer de Allah’tandır. Ancak hayırda Allah’ın rızası ve sevgisi vardır; şerde ise hikmeti ve adaleti vardır.
  • Ve’l-ba’sü ba’de’l mevti hakkun: Ben ölümden sonra dirilmeye inandım. Ölüm, ruhun bedenden ayrılmasıdır; yok olmak değildir. Öldükten sonra ruhlar âlem-i berzaha gider; bedenler ise toprak olur. Kıyamet gününde ise ruhlar bedenlere geri döner; insanlar yeniden dirilir.
  • Eşhedü en lâ ilâhe illAllâhu: Ben Allah’tan başka ilah olmadığına şahadet ederim. İlah, ibadete lâyık olan demektir. İbadet ise sevgi, saygı, itaat ve teslimiyet demektir. Bu anlamda sadece Allah ibadete lâyıktır; çünkü sadece O’nun yaratıcılığı, rablığı, ilahlığı ve mabudluğu vardır.
  • Ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve rasûlühû: Ben Muhammed’in (s.a.v.) Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna şahadet ederim. O, Allah’ın son peygamberidir. O, Allah’ın vahyini insanlara ulaştırmıştır. O, Allah’ın emirlerine ve yasaklarına uymuştur. O, Allah’ın sevgili kulu ve habibidir.

Amentü Duası Hakkında Sık Sorulan Sorular

Amentü duası hakkında merak edilen bazı sorular ve cevapları şunlardır:

Amentü duası Kur’an’da geçiyor mu?

Amentü duası bir ayet değildir, Kur’an’da tam olarak geçmez ama bazı yerleri geçmektedir. Örneğin Bakara suresi 177. ayette ve Nisa suresi 136. ayette imanın şartlarından bahsedilmektedir.

Amentü duasını namazlarda okumak gerekir mi?

Amentü duasını namazlarda okumak gerekmez. Bu dua, imanın şartlarını içeren bir duadır; namazın şartlarından değildir. Ancak namazlardan sonra veya başka zamanlarda okumak müstehaptır.

Amentü duasını çocuklara nasıl öğretmeliyiz?

Amentü duasını çocuklara öğretirken, sadece ezberletmek yerine anlamını da açıklamalıyız. Çocuklara imanın şartlarını ve peygamberimizin kim olduğunu anlatmalıyız. Ayrıca, amentü duasının önemini ve faziletlerini de vurgulamalıyız.

Son Söz

Amentü duası, imanın şartlarını içeren önemli bir duadır. Bu dua ile mümin, Allah’a olan inancını tazeleyerek O’na yaklaşır. Amentü duasını okuyanlar, Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve korumasına nail olurlar. Bu yazımızda, amentü duasının anlamını, okunuşunu, faziletlerini ve tefsirini detaylı bir şekilde öğrendik. Ayrıca, amentü duasının Kur’an’da geçip geçmediği, namazlarda okunup okunmadığı gibi soruların cevaplarını da buldunuz. Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Amentü duasını sık sık okumayı ihmal etmeyiniz. Allah’a emanet olunuz.

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 4.5 / 5. Oy sayımı: 2

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et