Sabah Duası Nedir, Nasıl Okunur, Faziletleri Nelerdir?

0
(0)
Sabah Duası Nedir Sabah Duası Nasıl Okunur Sabah Duasının Fazileti Nelerdir
Sabah Duası Nedir Sabah Duası Nasıl Okunur Sabah Duasının Fazileti Nelerdir

Sabah duası, sabah namazından sonra veya sabah uyanınca Allah’a (C.C) şükretmek, nimetlerinden dolayı dua etmek ve günün bereketini istemek için okunan bir duadır. Sabah duası okuyarak işlerinin yolunda gitmesi için Allah’tan yardım istemek, günahlardan korunmak ve hayırlı bir gün geçirmek mümkündür. Hadis kaynaklarında da sabah kalkınca veya sabah namazından sonra okunacak dualar hakkında bilgiler yer alır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) sabah okunmasını tavsiye ettiği dualar da büyük önem taşır. Peki, sabah duası nedir, sabah duası nasıl okunur? Sabah duasının fazileti nelerdir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Sabah Duası Nasıl Okunur?

Sabah duası okumak için öncelikle abdest almak ve temiz bir yerde oturmak gerekir. Sabah duasının Arapça okunuşu, Türkçe anlamı ve kaynağı şöyledir:

Peygamber Efendimizin Hz. Fatıma’ya Öğrettiği Sabah Duası

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) kızı Hz. Fatıma’ya (r.a) sabah akşam okumasını tavsiye ettiği şu dua, ebedi hayat kaygısı taşıyan insanların Allah’a nasıl sığınmaları gerektiğini göstermektedir:

Okunuşu: “Yâ Hayyü yâ Kayyûmü bi rahmetike estegîsü fe aslih lî şe’nî küllehü ve lâ tekilnî ilâ nefsi tarfete aynin.”

Anlamı: “Ey Hayy ve Kayyûm olan Allah’ım! Sen’in rahmetine iltica ediyor ve Sen’den yardım diliyorum. Benim bütün işlerimi düzelt ve beni göz açıp kapayıncaya kadar bir an bile olsa nefsimle baş başa bırakma!”

Hz. Osman’dan Rivayet Edilen Sabah Duası

Hz. Osman’dan (r.a) rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s) Efendimiz şöyle buyurdu: “Kim akşamleyin üç defa aşağıdaki duayı okursa, sabaha kadar ona ani bir bela isabet etmez. Kim de bunu sabah üç kere okursa, akşama kadar ona ani bir bela isabet etmez.” Bu dua şöyledir:

“Allâhümme innî es’elüke’l-âfiyete fid-dünyâ vel-âhireti, allâhümme innî es’elüke’l-afve vel-afiyete fî dînî ve dunyâye ve ehli ve mâli, allâhümme estur avrâtî ve âmin rev’âtî, allâhümme’hfaznî min beyni yedeyye ve min halfî ve an yemînî ve an şimâlî ve min fevkî ve eûzü bi azametike en ughtâle min tahtî.” duasını harekeli Arap harfleriyle yazmak istiyorsanız, şu şekilde yazabilirsiniz:

Arap harfleriyle yazılışı: اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي دِينِي وَدُنْيَايَ وَأَهْلِي وَمَالِي، اللَّهُمَّ اسْتُرْ عَوْرَاتِي وَآمِنْ رَوْعَاتِي، اللَّهُمَّ احْفَظْنِي مِنْ بَيْنِ يَدَيَّ وَمِنْ خَلْفِي وَعَنْ يَمِينِي وَعَنْ شِمالِي وَمِنْ فوقِي، وأعوذُ بعظمتك أن أُغتال من تحتي.

Bu duanın kaynağı, Tirmizi, Deavat, 79’dur. Bu duanın anlamı şöyledir:

Türkçe anlamı: “Allah’ım! Ben senden dünya ve ahirette afiyet isterim. Allah’ım! Ben senden dinimde, dünyamda, ailemde ve malımda af ve afiyet isterim. Allah’ım! Avret yerlerimi ört, korkularımı gider. Allah’ım! Beni önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan koru. Üstümden bana bir şey inmesinden sana sığınırım. Azametinle bana altımdan bir şey gelmesinden sığınırım.”

Hz. Ebu Hüreyre’den Rivayet Edilen Sabah Duası

Hz. Ebu Hüreyre’den (r.a) rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s) Efendimiz şöyle buyurdu: “Kim sabah namazından sonra şu duayı okursa, akşama kadar Allah onu korur. Kim de akşam namazından sonra şu duayı okursa, sabaha kadar Allah onu korur.”

Okunuşu: “Allâhümme ente rabbiy lâ ilâhe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve va’dike mesteta’tü eûzü bike min şerri mâ sana’tü ebûü leke bi ni’metike aleyye ve ebûü bi zenbî fağfir lî fe innehu lâ yağfiruz zünûbe illâ ente.”

Anlamı: “Allah’ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka ilah yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Senin kulunum. Gücüm yettiği kadar Senin ahdine ve vaadine bağlıyım. Yaptığım kötülüklerin şerrinden Sana sığınırım. Bana verdiğin nimetleri itiraf ederim. Günahlarımı da ikrar ederim. Beni bağışla! Çünkü günahları ancak Sen bağışlarsın.”

Sabah Duasının Fazileti Nelerdir?

Sabah duasının fazileti, Allah’ın rızasını kazanmak, günün hayırlarına nail olmak, bela ve musibetlerden korunmak, kalbin huzur bulması, ruhun dinginliği, bedenin sağlığı ve bereketli bir ömür sürmektir. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve yardımına nail olur. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın kullarından olan meleklerin selamına ve dualarına mazhar olur. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın isimleriyle kendini koruduğu için şeytanın vesvesesinden ve kötülüklerinden emin olur.

Sabah duasının faziletleri hakkında hadis kaynaklarında da pek çok bilgi vardır. İşte bunlardan bazıları:

  • Resûlullah (s.a.s) Efendimiz buyurdu: “Sabah namazından sonra ‘Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve alâ külli şey’in kadîr’ diyen kimseye Allah cennetteki her ne isterse onu verir.”
  • Resûlullah (s.a.s) Efendimiz buyurdu: “Sabah namazından sonra ‘Allâhümme bika esbahna ve bika emsaina ve bika nahya ve bika nemutu ve ileyken nüşûr’ diyen kimseye Allah Teala bu duayı kabul eder.”
  • Resûlullah (s.a.s) Efendimiz buyurdu: “Sabah namazından sonra ‘Sübhânallahi velhamdülillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billahi’l aliyyil azîm’ diyen kimseye Allah Teala günahlarını bağışlar.”
  • Resûlullah (s.a.s) Efendimiz buyurdu: “Sabah namazından sonra ‘Allâhümme innî es’elüke min hayri mâ sa’eleke minhü nebiyyüke Muhammedün sallallâhu aleyhi ve sellem ve eûzü bike min şerri mâ isteâze bike minhü nebiyyüke Muhammedün sallallâhu aleyhi ve sellem entel müsteanü ve aleykel belağu ve lâ havle velâ kuvvete illâ billah’ diyen kimseye Allah Teala nebiyyinin istediği hayrı verir ve nebiyyinin sığındığı şerden korur.”

Sabah Duası Okumanın Faydaları Nelerdir?

Sabah duası okumanın faydaları, hem dünya hem de ahiret hayatı için çok büyüktür. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın rızasını kazanır, günahlarından arınır, nimetlerine şükreder, işlerinde kolaylık bulur, bela ve musibetlerden uzaklaşır, kalbini huzurla doldurur, ruhunu dinginleştirir, bedenini sağlıklı tutar, bereketli bir ömür sürer, meleklerin selamına ve dualarına nail olur, şeytanın vesvesesinden ve kötülüklerinden emin olur, cennetteki her ne isterse onu elde eder.

Sabah duası okumak, müminin güne başlarken Allah’a bağlanması, O’na güvenmesi, O’ndan yardım istemesi, O’na teslim olması demektir. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın isimleriyle kendini koruduğu için gün boyu Allah’ın himayesinde olur. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın kullarından olan meleklerin selamına ve dualarına mazhar olduğu için gün boyu meleklerin yardımını görür. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın rızasını kazandığı için gün boyu hayır işlerine yönelir.

Sabah Duası Okumak İçin En Uygun Zaman Nedir?

Sabah duası okumak için en uygun zaman sabah namazından sonra veya sabah uyanınca okumaktır. Sabah namazından sonra okumak daha faziletli olmakla birlikte sabah uyanınca da okunabilir. Sabah namazından sonra okumak için abdest almak ve temiz bir yerde oturmak gerekir. Sabah uyanınca okumak için ise yataktan kalkmadan önce yüzünü yıkamak veya misvak kullanmak yeterlidir.

Sabah duasını okumak için belirlenmiş bir sayı yoktur. Ancak hadis kaynaklarında bazı duaların sabah akşam üçer defa veya yedi defa okunması tavsiye edilmiştir. Bu sayılara riayet etmek daha faziletli olmakla birlikte daha az veya daha çok da okunabilir. Önemli olan samimi bir kalple Allah’a yönelmek ve O’nun rızasını aramaktır.

Sonuç

Sabah duası, müminin güne başlarken Allah’a bağlanması, O’na güvenmesi, O’ndan yardım istemesi, O’na teslim olması demektir. Sabah duasının fazileti çok büyüktür. Sabah duası okuyan kimse, Allah’ın rızasını kazanır, günahlardan arınır, nimetlere şükreder, işlerinde kolaylık bulur, bela ve musibetlerden uzaklaşır, kalbini huzurla doldurur, ruhunu dinginleştirir, bedenini sağlıklı tut

Bu gönderiyi ne kadar beğendiniz?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 0 / 5. Oy sayımı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet