Sübhaneke Duası: Namazın Başlangıcında Okunan Tesbih Duası
Sübhaneke duası, namazın başlangıcında okunan bir duadır. Bu dua, Allah’ın yüceliğini, eksiksizliğini ve tekliğini ifade eder. Sübhaneke duası, Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in öğrettiği dualardandır. Bu duayı okuyanlar, Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve bereketine nail olurlar.
Bu blog yazısında, sübhaneke duasının anlamını, okunuşunu, faziletlerini ve tefsirini detaylı bir şekilde öğreneceksiniz. Ayrıca, sübhaneke duasının Kur’an’da geçip geçmediği, namazlarda okumak farz mı sünnet mi olduğu gibi soruların cevaplarını da bulacaksınız.
Sübhaneke Duası Arapça Okunuşu ve Türkçe Anlamı
Sübhaneke duasının Arapça metni, Türkçe okunuşu ve anlamı şöyledir:

Okunuşu
Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârekesmük ve teâlâ ceddük (ve celle senâük) ve lâ ilâhe ğayruk.
Anlamı
Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.
Parantez içindeki “ve celle senâük” bölümü sadece cenaze namazlarında (ve teâlâ ceddük’ten sonra) eklenerek okunmaktadır.
Sübhaneke Duası Faziletleri
Sübhaneke duası, Allah’ın yüceliğini tesbih etmek için okunan bir duadır. Tesbih ise “Allah’ı kemal sıfatlarla muttasıf, noksan sıfatlardan münezzeh tutmak” demektir.
Sübhaneke duasını okumanın pek çok fazileti vardır. Bunlardan bazıları şunlardır, Sübhaneke duasını okuyan kişi:
- Allah’ın rızasını kazanır.
- Allah’ın rahmetine ve mağfiretine nail olur.
- Allah’ın bereketinden nasib alır.
- Allah’ın korumasına girer.
- Allah’ın sevgili kullarından olur.
- Namazının kabul olmasına vesile olur.
Sübhaneke Duası Tefsiri
Sübhaneke duası, namazın başlangıcında iftitah tekbirinden hemen sonra okunan bir duadır. Bu dua, namaz kılan kişinin Allah’a yönelişini ve O’na teslimiyetini gösterir.
Sübhaneke duasının tefsiri şöyledir:
- Sübhanekellahümme: Allah’ım, seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Senin hiçbir eşin, ortağın, benzerin ve zıddın yoktur. Sen her şeyden münezzehsin.
- Ve bi hamdik: Seni hamd ile tesbih ederim. Senin nimetlerine şükrederim. Senin övgüye lâyık isimlerini zikrederim.
- Ve tebârekesmük: Senin adın mübarektir. Senin adınla anılan her şey mübarek olur. Senin adınla dua edenler kabul olur.
- Ve teâlâ ceddük: Senin varlığın her şeyden üstündür. Senin kudretin her şeye galiptir. Senin hikmetin her şeye hakimdir.
- Ve celle senâük: Senin övgün yücedir. Senin övgüne lâyık olan sıfatların sonsuzdur. Senin övgünü gereği gibi yapacak hiçbir yaratık yoktur.
- Ve lâ ilâhe ğayruk: Senden başka ilah yoktur. Senden başka ibadete lâyık olan yoktur. Senden başka yardım istenecek olan yoktur.
Sübhaneke Duası Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sübhaneke duası hakkında merak edilen bazı sorular ve cevapları şunlardır:
Sübhaneke duası Kur’an’da geçiyor mu?
Sübhaneke duası bir ayet değildir, Kur’an’da tam olarak geçmez ama bazı yerleri geçmektedir. Örneğin “Sübhanekellahümme” ifadesi Yunus suresi 10. ayette geçmektedir.
Sübhaneke duasını namazlarda okumak farz mı sünnet mi?
Sübhaneke duasını namazlarda okumak farz değil sünnettir. Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre namazların başında Sübhaneke duası okumak sünnettir. Hz. Peygamber (s.a.v.) namaza başladığı zaman bu duayı okurdu.
Sübhaneke duasını hangi namazlarda okumak gerekir?
Sübhaneke duasını her namazda okumak gerekir. Cenaze namazında ise parantez içindeki “ve celle senâük” bölümü de eklenerek okunur.
Sübhaneke Duası ile İlgili Son Sözler
Sübhaneke duası, namazın başlangıcında okunan bir duadır. Bu dua, Allah’ın yüceliğini, eksiksizliğini ve tekliğini ifade eder. Sübhaneke duasını okuyanlar, Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve bereketine nail olurlar.
Bu blog yazısında, sübhaneke duasının anlamını, okunuşunu, faziletlerini ve tefsirini detaylı bir şekilde öğrendiniz. Ayrıca, sübhaneke duasının Kur’an’da geçip geçmediği, namazlarda okumak farz mı sünnet mi olduğu gibi soruların cevaplarını da buldunuz.
Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Sübhaneke duasını namazlarınızda okumayı ihmal etmeyiniz. Allah’a emanet olunuz.