Yemek Duası
Peygamber Efendimiz’in yemekten önce ve yemekten sonra; yemek duası okuduğu bilinen sünnetlerdendir. Bu dualardan en kısa ve en uzunları şunlardır..
En Kısa Yemek Duası
Yemeğe başlamadan önce okunan en kısa yemek duası Bismillahirrahmanirrahim”dir. Yemekten sonra okunan en kısa yemek duası ise “Elhamdülillah”tır.
Yemeğe Başlamadan Önce
Yemeğe başlamadan önce Besmele çekmek sünnettir. Hz. Ayşe (r.a.) Peygamberimizin şöyle buyurduklarını rivayet etmiştir: “Biriniz yemek yerken Besmele çeksin. Şayet yemeğe başlarken Besmele çekmeyi unutursa, hatırladığı anda ‘Bismillahu, evvelihu ve ahiriruhu / Baştan sona bismillah’ desin.” (Eby Davud, Etime 15; Tirmizî, Etime 47) Peygamber Efendimiz yine buyurmuşlardır ki: “Allah Teala sizden herhangi birinize yemek yedirdiği zaman:

Okunuşu: “Allahümme bârik lena fihi vê ed’imna h’eyren minhü.” Anlamı: “Ey Rabbimiz! Bunu bize mübarek ve bereketli kıl ve bize bundan hayırlısını yedir” desin.
Yemekten Sonra

Yemek Duası Okunuşu: Elhamdülillahillezi et amena ve sekana ve cealena minel müslimin. Allahümmagfir verham vehfaz sahibet taami vel akiline ve limen sea fihi velicemiıl mü’minine vel mü’minat. Allahümme nevvir kulubena bi envari mehabbetike ve zikrike ya zel celali vel ikram. Allahümme ahyine hayaten tayyibeten bis-sıhhati ves-selameti vel-afiyeh fiddini veddünya vel ahirah. İnneke ala külli şeyin Kadir. Allahümme inna nes’elüke temamen nığmeti ve devamel afiyeh ve husnel hatimeh. Allahümme zid ve la tenkus bi hurmetin nebiyyi sallallahü aleyhi vesellem. Ve bi hurmetil fatiha.
Yemek Duası Anlamı: “Bizi yediren, içiren ve Müslümanlardan kılan Allah’a (c.c) hamdolsun. Allah’ım! Yemek sâhibini, yiyenleri, sofraya emeği geçenleri, bütün mümin erkek ve kadınları mağfiret et ve onlara rahmet eyle! Allah’ım! Kalblerimizi muhabbetinin ve zikrinin nurlarıyla nurlandır, ey celal ve ikram sahibi Allah’ım! Allah’ım! Din hususunda, dünyada ve ahirette sıhhat, selamet ve afiyet üzere güzel bir hayat yaşamayı lütfeyle! Şüphesiz Sen her şeye kadirsin. Allah’ım! Senden nimetin tamamını (İslam üzere ölüp cennete girmeyi), afiyetin devamını ve hüsn-i hatime ile (güzel bir hâl üzere) vefat etmeyi isteriz. Allah’ım! Nebiyyi Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- ve Fatiha-i Şerîfe hürmetine nîmetlerini artır, noksanlaştırma!”