Yara İyileşmesi Hızlandırma

Yara iyileşmesi için çoğunu evde bulabileceğiniz bitkilerle yapabileceğiniz pek çok hızlı yara iyileştirici yöntem mevcut.

Yaraların Çabuk İyileşmesi İçin

Yara İyileşmesi İçin Adaçayı

Adaçayı yaraların iyileşmesini hızlandırır. Yaraların çabuk iyileşmesi için körpe adaçayı yaprakları ezilerek yara lapası hazırlanır. Bu lapa yaraların üzerine kompres yapılarak, yaranın iyileşmesi hızlandırılır.

Yaraları İyileştiren Elma Yağı

Elma yağı, dıştan yaraları temizleyici ve iyileştirici olarak kullanılır. Ancak, fazla etkili olabileceği ve ciltte kızarıklıklara yol açabileceği için, badem yağı ya da çiçek yağıyla biraz inceltilmesi tavsiye edilir.

Ağız Yaralarının Çabuk İyileşmesi İçin Böğütlen

Böğürtlen ağız yaraları, dişeti kanamaları, bademcik ve boğaz enfeksiyonuna iyi gelir. Böğürlen yaprakları, bitkinin meyveleriyle karıştırılarak kullanılır. Bu karışımdan 3 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Yirmi (20) dakika demlendirilir. Elde edilen bu çayla günde üç-dört (3-4) kez derin gargara yapılır.

Civanperçemi

Civanperçemi iyi bir yara iyileştiricidir. Bu amaçla bitkinin yaprakları körpeyken ezilip yara lapası hazırlanır. Bir tülbent veya sargı bezi içine konulan lapayla, yaraların üzerine kompres yapılır.

Ciltteki Yaraların İyileştirilmesi İçin Gözlükotu

Gözlükotu ciltteki yaraların iyileştirilmesinde etkilidir. Cilt yaralarının hızlı iyileşmesi için bitkinin toprak üstü kısımları ezilip yara lapası hazırlanır. Hazırlanan bu lapa yaraların üzerine dıştan uygulanır.

Günlük Hem Temizler Hem İyileştirir

Günlük, iyi bir antiseptiktir. Yaraların temizlenmesinde ve iyileştirilmesinde dıştan uygulanır.

Bedendeki Yaralar İçin Hatmi

Hatmi bedendeki yaraları iyileştirir. Bunun için, hatmi yaprakları ezilerek bir yara lapası hazırlanır. Bu lapa yaralara haricen uygulanır.

Egzama Yaralarına İyi Gelen Karabaş Lavantası

Karabaş lavantası, egzama yaralarını iyileştirici etkiye sahiptir. Karabaş lavantasının antiseptik ve yara iyileştirici etkilerinden faydalanmak için aktarlardan kolayca bulabileceğiniz karabaş lavanta esansını (yağı), şikayet olan yerlere dıştan uygulayabilirsiniz.

Kasıkotu

Kasıkotu, yaraları temizler ve iyileştirir. bu maksatla bitkinin taze toprak üstü kısımları ezilerek bir yara lapası hazırlanır. Hazırlanan bu lapa yaralara dıştan uygulanır.

İltihaplı Yaraların Çabuk İyileşmesi İçin Kekik

Kekik, bilhassa iltihaplı yaraların hızlı iyileşmesi için kullanılan etkili bir antiseptik ve iyileştiricidir. Bu amaçla aktarlarda satılan kekikyağı, sulandırılarak yara üzerine haricen uygulanır.

Papatya

Papatyanın, iki-üç tutam taze veya kurumuş çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çayı yara iyileştirici olarak haricen uygulanır.

Sarısabır

Sarısabır genel yaralar ile küçük yanıkları, güneş yanıkları ve bunlara bağlı yaraları iyileştirmekte kullanılır. Sözü edilen durumlarda, sarısabırın yapraklarından çıkarılan özsu, şikayetin oluştuğu bölgeye dıştan uygulanır.

Akköpekotu

Akköpekotu etkili bir yara iyileştiricidir. Bunun için, 1 tatlı kaşığı doluşu kurumuş yaprak karışımı 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateşi kısılarak 10 -15 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece elde edilen sıvı soğutulup dıştan yaralara uygulanır.

Diş Çekiminden Sonra Aslanpençesi

Aslanpençesi özellikle ağız yaralarının iyileştirilmesinde etkilidir. Diş çekiminden sonra aslanpençesi çayı ile gargara yapılırsa diş çekiminin ardından oluşan açık yara çabuk iyileşir. Aslanpençesi çayı yaraların hızlı iyileşmesi amacıyla diğer yaralara da dıştan sürülmek suretiyle kullanılır.

Badem Yağı Yara Tedavisinde de Faydalı

Yara iyileştirici özelliği halk tarafından da yaygın olarak bilinen badem yağı vücuttaki yaraların çabuk iyileşmesi için dıştan, sürülmek suretiyle kullanılır.

Centiyan

Centiyan yara iyileştirici bitkiler arasındadır. Kurumuş kök parçalarından yarım (1/2) tatlı kaşığı centiyan, bir (l) bardak su içine konularak ısıtılır. 5 dakika süreyle kaynatmaya devam edilir. Hazırlanan bu çayla hızlı iyileşmesi istenen yara dıştan yıkanır.

Cezayir Menekşesi

Yarayı hızlı iyileştirme için 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş cezayir menekşesinin bir (l) bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika süreyle demlendirildikten sonra hızlı iyileşmesi istenen yara dıştan, nazikçe yıkanır.

Hem Çıban Hem Yara İyileştiren Çemenotu

Çemenotu çıban ve yaraların iyileştirilmesinde etkili olduğu bilinen şifalı bir bitkidir. Çemenotunun yaraları iyileştiren etkisinden faydalanmak için tohumları ezilip toz haline getirilir. Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır. Bu lapa yara ve çıbanlara haricen uygulanır.

Yara Tedavisinde Yüz Güldüren Gül

Gül, antiseptik ve yara iyileştirici özellikleri romantik yönü kadar bilinmeyen bir bitkidir. Kurutulmuş taçyapraklarından 2-3 tatlı kaşığı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. On-on beş (10-15) dakika demlenmeye bırakılır. Elde edilen bu tonik yaraları ve cildi temizleme işlemlerinde haricen uygulanır.

Akne ve Yara İyileştirici Kişniş

Pazarlarda kolayca bulabileceğimiz kişniş antiseptik (mikrop kırıcı) etkilere taşır. Kişniş çayı akne ya da yaraların üzerine uygulanarak çabuk iyileşmeleri sağlanır.

Bildiğimiz Limon Bilmediğimiz Fayda

Limon iyi bir antiseptiktir. Limon suyu başta sivrisinek olmak üzere böcek ısırıklarının üzerine uygulandığında hem mikrop öldürücü hem kaşıntı giderici hem de iyileşme hızlandırıcı etki gösterir. Ancak yaraların hızlı iyileşmesi için limon kabuklarından demleme suretiyle hazırlanan çayın yaralar üzerine sürülmesi daha etkilidir.

Açık Yara İçin Nar

Kurutulup toz haline getirilmiş nar, açık, kanayan yaranın üzerine serpilirse kanamayı durdurur.

Şevkibostan

Şevkibostan bitkisi antiseptik özelliğinden dolayı yara temizliğinde kullanıldığı gibi iyileştirmekte de etkilidir. Bir-iki (1-2) tatlı kaşığı şevkibostan üzerine bir (1) bardak kaynar su dökülür. On-on beş (10-15) dakika demlenmeye bırakılır. Elde edilen bu çayla yaralar günde birkaç kez yaralar yıkanır.

Ana Sayfa

Keşfet

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.