Türk Edebiyatı’nın Yeni Klasiği: Suskunlar

11
0
(0)

İhsan Oktay Anar ismini çoğu okur Amat ve Puslu Kıtalar Atlası isimli kitaplarıyla duymuştur. Ancak Suskunlar; Anar külliyatının doruk noktası, ustalık eseri.

İhsan Oktay Anar’ın Suskunlar Kitabı

İhsan Oktay Anar’ın Suskunlar isimli yapıtı yeni bir kitap değil. Ben yeni okudum sadece. Zaten buradaki amacım da yeni çıkan kitapları tanıtmak değil. O işi yayınevlerinin tanıtım bültenleri yeterince yapıyor zaten ve onlara sorarsanız yeni çıkardıkları bütün kitaplar çok iyi(!) Benimse amacım sadece gerçekten okuduğum ve memnun kaldığım kitaplara, ortalama bir okur olarak, diğer okurların dikkatini çekmek. Bilirsiniz iyi bir kitap olduğu izlenimine kapıldıktan sonra, satın aldığımız kitabın içerik kalitesi hakkında kötü sürprizlerle karşılaşmaktan hoşlanmayız. Hele de kitap fiyatlarının maalesef böylesine yüksek olduğu bir kültür ortamında.

Anar’ın Suskunlar kitabı 2007 yılında iletişim yayınlarından çıkmış. Tahminimce İhsan Oktay Anar’ın ismini çoğu okur Amat ve Puslu Kıtalar Atlası isimli eserlerle duymuştur. Ancak çoğu Anar okuruna göre Suskunlar; Anar külliyatının doruk noktası, ustalık eseri.

Suskunlar’ın konusunu özetlemek diğer çoğu kitaba kıyasla biraz daha zor. Birbiri içine geçmiş çok sayıda hikayecik söz konusu. Bu hikayelerin kimisi ayrı ayrı romanın karakterlerine dair iken kimisi ise romanda söz konusu edilen evrenin dokusuna katkıda bulunmak amacıyla oluşturulmuş gibi. Aynı şeyi romanın karakterleri hakkında da söylemek mümkün. Hangisinin romanın ana karakteri olduğunu saptamak zor çünkü yazar, her biri birbirinden özgün, ilginç ve hikayenin akışına önemli katkıları olan karakterlerle bezemiş kurgusunu.

Ayrıca roman o kadar yoğun sembolizm içeriyor ki gerçekte bu roman şunu anlatmaya çalışıyor demek dahi çok zor. Ancak bütün bunlar; sanılanın aksine romanın olumsuz özellikleri değil, aksine; onu eşsiz kılan niteliklerinden sadece birkaçı. Benzeri bir duyguyu Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi’nin Amak-ı Hayal adlı eserini okurken tattığımı anımsıyorum. Her yeni okuyuşta yeni bir anlam katmanına ulaşmanızı ve sırf bu yüzden her yeni okuyuşta ilk defa okuyormuş gibi lezzet almanızı sağlayan çok kaliteli bir durum bu. Ancak ben Suskunlar’ı bu anlamda Amak-ı Hayal’den daha başarılı buldum. İleride Türk edebiyatının klasikleri arasında anılacağından eminim.

Yegah Dügah Segah

Kitap: Yegah, Dügah ve Segah olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Kitabın kahramanları ve kişisel hikayelerini kısa aralıklarla tekrar etmek zorunda kalacağımız tebessümler eşliğinde tanıdıktan sonra yavaş yavaş asıl konuya yani önce gizeme sonra da bu gizemin ilmek ilmek çözülüşü olan ana konuya vakıf oluyoruz.

Hikaye Sultan II. Ahmet döneminde geçiyor. Davut, Neva isimli bir güzele aşık olmuştur ancak Neva’ya yine çok ünlü ve usta bir müzisyen olan Asım’ın hayaleti musallat oluştur. Aşkını bu musallattan kurtarmak isteyen Davut’un yapması gereken; Asım’ın son şaheserindeki hatayı bulmak ve düzeltmektir. Bu esnada hepsi de İstanbul’da bulunan dünyanın en usta yedi müzisyeni; sırayla ve gizemli bir şekilde öldürülmektedir. Oyun içinde oyun işin içinde iş vardır. İyilikle kötülüğün sonsuz mücadelesi sırasında Tağut’la, Zahir’le, Batın’la, Kabil’le de tanışırız.

Muhteşem Alıntı

Şu muhteşem alıntıyı kitapla ilgili fikir vermek için elzem buluyorum: “Bilgiyi bir nimet kabul ettiği için Ramazan ayında sahurdan sonra okumayı bırakır, nefsini bastırarak iftar zamanına kadar elini kitaba sürmez, ancak akşam ezanını işittiği zaman Aristatalis’in Badü’t Tabiy’ye başlıklı meşhur eserinden bölüm okuyarak orucunu açardı. Bununla birlikte, ilim konusunda derya gibi olan kahin, epeyce dindar da olduğundan, sadece ve sadece bir tek kitap kaleme almış, böylece kafa sermayesinin kırkta birini, okusunlar öğrensinler diye cahil cühela takımına zekat olarak vermişti.”

Sinan Özgenç – Okur Dergisi

Google News

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 0 / 5. Oy sayımı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

  1. […] J. R. R. Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien tarafından edebiyat camiasına kazandırıldı. Kitap, Türkiye’de ilk olarak İthaki Yayınları tarafından Ocak 2020’de basıldı. Kitapta; […]

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et