Taşlara Okunan Yağmur Duası
Taşlara okunan yağmur duası hakkında bilgi edinin. Yağmur duası, toprakla buluşmayan su damlalarını çağırmak için yapılır.
Yağmur duası nasıl yapılır, yağmur duası için okunması veya yazılması gereken farklı ayet ve dualar ile bunların okunma, yazılma, uygulama usul ve yöntemleri:
Yağmur Duası Nasıl Yapılır

Aşağıdaki yağmur duası usulü Tabiin-i Kiramdan Hasan el-Basri, İbni Şirin’den (r.a.) rivayet edilegelmiştir. Bu zatlara göre: 70 bin küçük taş üzerine her biri üzerine bir defa olmak üzere; yukarıda Arapça yazılışı verilmiş olan Şura suresi 28. ayeti okunur. Okunuşu: Vehüvellezi yünezzilül ğayse min bağdi ma kanatu ve yenşüru rahmetehu ve hüvel veliyyül hamid. Anlamı: Ümitsizliğe düşmelerinin ardından yağmuru indiren, rahmeti yayan odur. O, övülmeye layık olan dosttur.
Her 100 taşta 1 kere ise şu dua okunur: Allah’ım! Kulların günahları nedeniyle onların beldelerini helak etme. Her şeyi kaplayan rahmetinle bize çokça su ver. Onunla topraklarımızı dirilt. Kullarının susuzluğunu gider. Şüphesiz ki sen her şeye kadirsin. Sonrasında bu okunmuş olan taşlar durgun veya akan bir suya bırakılır.

At Kafatası Üzerine Okuma Usulü
Yine yağmur duası konusunda hayret uyandıran havasstan ve garip esrardan biri de şudur: Kim yukarıda ayeti (Şura suresi 28. ayet) erkek atın kuru kafası üzerine yazıp, onu bir akara ya da durgun suya atarsa, Allah Teala rahmet indirir. Yağmur istek ve ihtiyaç nispetinde yağınca kuru kafa sudan çıkarılır. Ancak ne var ki suya atılan kafa kemiği temiz ve yıkanmış olmalıdır. Kuru at kafası üzerine ayeti yazan kimsenin salih ve abid bir kişi olması ve 2 rekat namaz kıldıktan sonra yazması, istiğfarda bulunup Peygamber Efendimize salatü selam getirdikten sonra bu işe başlaması tavsiye olunur. [1]İmam Dumeyri, Havass-ı Kuran
Yağmur Duası Niyetine Salatı Tefriciye
Mağrip memleketleri (Kuzeybatı Afrika) halkı Salatı Nariye (Salatı Tefriciye) ile yağmur isteğinde bulunurlar:

Allahümme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ seyyidinâ Muhammedinillezi tenhallü bihil ukadü ve tenfericü bihil kürabü ve tükdâ bihil havâicü ve tünâlü bihir regâibü ve hüsnül havâtimi ve yüsteskal ğamâmü bivechihil kerîmi ve alâ âlihi ve sahbihi fi külli lemhatin ve nefesin biadedi külli ma’lümin lek.
Salatı Tefriciye’nin Anlamı: Efendimiz Muhammed (s.a.v.) üzerine kamil salat ‘ve tastamam selam olsun! O Muhammed ki düğümler onunla çözülür. Sıkıntı ve üzüntüler onunla sevince dönüşür. İhtiyaçlar onunla yerine getirilir. Arzulanan şeylere onunla erişilir. Güzel sonuçlar onunla elde edilir. Onun güzel ve çekici yüzüyle bulutlar yağmur verir. Salat ü selam onun hanedan ve yaranları, dost ve ahbapları üzerine; her an olsun: Sana malum olan şeyler sayısınca…
Mağrip ülkeleri halkı, bu salavatı tek mecliste 4444 defa okur, bununla arzu ve isteklerine sebep olarak tutunurlar. Makşadlarının yerine gelmesi için arzularının gerçekleşmesi için Peygamber (s.a.v.) Efendimizden şefaat dilerler. Rivayet edildiğine göre: Resulüllah’ın (s.a.v.) torunu, Hazreti Hüseyn’in oğlu Zeynel Abidin Hazretleri, bu salavatı yüce dedesi Resulullah (s.a.v.) Efendimiz üzerine okurdu.
Dipnotlar
↑1 | İmam Dumeyri, Havass-ı Kuran |
---|