Hatshepsut’un Mumyası: Mısır Tarihinin Gizemli Kraliçesi

25
5
(1)

Hatshepsut, Mısır tarihinin en ilginç ve sıra dışı kraliçelerinden biridir. Bu makalede, onun hakkında bilinmeyenleri ve mumyası hakkındaki gizemleri öğrenebilirsiniz.

Hatşepsut, bir kadın firavun olması, kardeşiyle olan evliliği, takma sakal kullanması gibi pek çok nedenden dolayı Mısır tarihinin en ilginç isimlerinden biridir.

Hatşepsut veya Hatçepsut; Antik Mısır’da 18. Hanedan döneminde hüküm sürmüş ve çok ilginç bir hayat hikayesi olan kadın firavundur. Hatşepsut’un iktidarda bulunduğu zaman dilimi konusunda çeşitli görüşler vardır. Bunlara göre, en erken MÖ 1503 yılında iktidara gelmiş ve en geç MÖ 1445 iktidarı son ermiştir.

Mısır Kraliçesi Hatshepsut'un 3500 Yıllık Mumyası
Mısır Kraliçesi Hatshepsut’un 3500 Yıllık Mumyası

Kardeşiyle Evlendi

Üvey kardeşi II. Thutmose ile evlenmiştir. Firavun II. Thutmose’nin annesinin yarı asil olmasından dolayı firavuna meşruiyet kazandırmak için planlanan bu evlilikten Hatşepsut bir kız çocuk doğurdu. Ancak doğurduğu çocuk erkek değildi. Firavun II. Thutmose ise bir harem kızından erkek çocuk (III. Thutmose) sahibi oldu.

Rahiplerle Anlaşıp Ülkeyi Ele Geçirdi

Kral beklenmedik(!) bir şekilde ölünce tahta doğal varisi III. Thutmose geçecekti. Ancak genç veliaht ülkeyi yönetmek için oldukça küçük bir yaştaydı. Bu nedenle üvey annesi Hatşepsut, genç kral büyüyene kadar Firavun naipliği görevini almış, sonra ise dönemin baş rahibi ile bir anlaşma yaparak ülkeyi otuz yıl boyunca tek başına yönetmiştir.

Takma Sakal Kullandı

Mısır tarihinde adı kayıtlara geçen ilk kadındır. Mısır’ın güneyinde bulunan Punt topraklarının keşfedilmesi için on emir vermiştir. Kraliçe olduktan sonra bir kral gibi giyinmiş ve takma sakal kullanmıştır. Çünkü çeşitli törenlerde takma sakal kullanmak firavunların geleneğidir. Ülkede huzurlu bir ortam sağladıktan sonra, büyük imar işleri gerçekleştirmiştir. Hatşepsut, o dönemdeki en büyük ticaret yolunun da girişimcisiydi ve bu dönemde Mısır, Hatçepsut sayesinde refaha kavuşmuştur.

Kumasının Oğluna Sahip Çıktı

Evli oldukları dönemde kocası bir dansöz olan Aset’i ikinci eş olarak almıştır. İkinci eşle aynı zamanda hamile kalan Hatşepsut ikinci kız çocuğunu, Aset ise ilk oğlan çocuğunu doğurmuştur. Bu çocuğu kendi çocuğu gibi seven Hatşepsut, kızlarının kendisinin aksine çok narin kızlar olmasından hoşlanmamıştır.

Zehir İçip İntihar mı Etti Kemik Kanserinden mi Öldü

Uzun süren hakimiyet yılları boyunca barışçı bir politika izleyen Hatşepsut, yalnızca isyan bastırmak için sefere çıkmıştır. Aset’in oğlu III. Thutmose’nin vezirini ve arkadaşlarını öldürmesi üzerine zehir içerek intihar ettiği iddia edilse de bu konuda herhangi bir delil yoktur. Pek çok kaynak Hatşepsut’un kemik kanserinden vefat ettiğini savunur.

Hatşepsut’un, yaklaşık 22 yıl süren iktidarı sonrasında yerine III. Thutmose geçmiştir.

Ana Sayfa

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 5 / 5. Oy sayımı: 1

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et