Sıkıntı Duası Nedir? Sıkıntıdan Kurtulmak İçin Okunacak En Etkili Dualar

Sıkıntı Duası: Sıkıntı, insan hayatının kaçınılmaz bir gerçeğidir. Her insan zaman zaman maddi veya manevi sıkıntılar yaşayabilir. Bu sıkıntılı anlarda çareyi Allah’tan istemek ve ona dua etmek hem rahatlamaya hem de sıkıntılardan kurtulmaya vesile olur. Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: \”Ey iman edenler! Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir.\” (Bakara, 153) Bu yazımızda sıkıntı duası nedir, sıkıntılı zamanlarda okunacak en etkili dualar nelerdir, sıkıntı duasının fazileti ve önemi nedir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.
Sıkıntı Duası Nedir?
Sıkıntı duası, Allah’ın rızası bir yana Ademoğlu olan her canlının Allah’tan huzur dilemesi ve sıkıntılarına çare araması için bulunan bir duadır. Duanın rahmetinin farkında olan ve olmayan ilim sahibi olan veya olmayan kimselerin dahi ihtiyaç duyduğu sıkıntı duası her vakit uygun şekilde okunan duaların arasındadır. Enbiyâ Suresi 87. Ayet başta olmak üzere pek çok dualar ile sıkıntılı zamanlar için ‘sıkıntı duaları’ bulunmaktadır. Sıkıntılı zamanlarda Allah katında kabul gören okunacak duanın kişide huzura ışık tuttuğu ve daha aklıselim düşünceleri meydana getirdiği bilinmektedir.
Peygamber efendimiz (SAV)’in de sıkıntılı zamanlarında \”Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn (zâlimîne).\” okuduğu Enbiyâ Suresi 87. Ayet, sıkıntılı zamanlarında daha huzurlu hissetmesini sağladığı pek çok kaynakta belirtilmiştir.
Söz konusu Enbiyâ Suresi 87. Ayet’in meali ise şu şekildedir:
\”Zünnûn’u da (Yûnus) zikret! Hani öfkeli bir halde geçip gitmiş, bizim kudretimizin kendisine yetmeyeceğini zannetmişti. Sonunda karanlıklar içinde, ‘Senden başka hiçbir tanrı yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben kötü işler yapmışım!\” diye seslenmişti. Biz de ona duâsını kabul ettik ve onu o sıkıntıdan kurtardık. İşte biz, müminleri böyle kurtarırız.\” (Enbiyâ, 87)
Bu ayet, Hz. Yunus’un balığın karnında iken yaptığı duadır. Bu dua, sıkıntılı anlarda okunması tavsiye edilen en güçlü dualardan biridir. Bu duayı okuyan kimse, Allah’ın izniyle sıkıntısından kurtulur.
Sıkıntılı Zamanlarda Okunacak En Etkili Dualar
Sıkıntılı zamanlarda okunacak en etkili dualar arasında Kur’an-ı Kerim’de geçen pek çok dua vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- İnşirah Suresi: Bu sure, Peygamber Efendimiz (SAV)’in Mekke döneminde yaşadığı sıkıntılara karşı Allah’ın ona verdiği müjde ve tesellidir. Bu sureyi okuyan kimse, Allah’ın yardımını ve rahmetini hisseder.
- Tevbe Suresi 129. Ayet: Bu ayet, Allah’a tevekkül etmenin önemini vurgular. Bu ayeti okuyan kimse, Allah’tan başka hiçbir gücün kendisine zarar veremeyeceğine inanır.
- Bakara Suresi 286. Ayet: Bu ayet, Allah’ın kuluna gücünün yettiği kadar yük verdiğini ve ona sabır ve afiyet verdiğini bildirir. Bu ayeti okuyan kimse, Allah’ın kendisine yüklediği imtihanlara karşı metanetli olur.
- Fatiha Suresi: Bu sure, Kur’an-ı Kerim’in ilk ve en önemli suresidir. Bu sureyi okuyan kimse, Allah’ın hamdini, rahmetini, hidayetini ve yardımını talep eder.
- Hasbiyallahu la ilahe illa huve aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azim:
- حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ Bu dua, Allah’a güvenmenin ifadesidir. Bu duayı okuyan kimse, Allah’ın kendisine yeterli olduğunu ve onun koruması altında olduğunu bilir.
- La ilahe illallahul azimul halim la ilahe illallahu rabbul arşil azim la ilahe illallahu rabbus semavati ve rabbul erdi ve rabbul arşil kerim: لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَرَبُّ الْأَرْضِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ Bu dua, Allah’ın büyüklüğünü, yumuşaklığını, arşın sahibi olduğunu ve göklerin, yerin ve kerim olan arşın rabbi olduğunu ikrar eder. Bu duayı okuyan kimse, Allah’ın kudretine ve lütfuna şahitlik eder.
- Allahumme inni euzu bike minel hammi vel hazeni ve euzu bike minel aczi vel keseli ve euzu bike minel cübni vel buhli ve euzu bike min galebetid deyni ve kahrir ricali: اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ Bu dua, Allah’tan sıkıntı, üzüntü, acizlik, tembellik, korkaklık, cimrilik, borç baskısı ve insanların zulmünden sığınmayı içerir. Bu duayı okuyan kimse, Allah’tan kendisini bu kötü hallerden korumasını ister.
- Allahumme inni abduke ibnu abdike ibnu emetike na’siyeti bi yedike madin fiyye hukmuke adlun fiyye kadauke es’eluke bi kulli ismin huve leke semmeyte bihi nefseke ev enzeltehu fi kitabike ev allemtehu ehaden min halkike ev iste’serte bihi fi ılmi’l ğaybi ındeke en tec’alal kur’ane rabia kalbi ve nura sadri ve celaa huzni ve zehabe hemmi: اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ ابْنُ عَبْدِكَ ابْنُ أَمَتِكَ نَاصِيَتِي بِيَدِكَ مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ أن تجعل القرآن ربيع قلبي ونور صدري وجلاء حزني وذهاب همي Bu dua, Allah’a kul olma bilincini hatırlatır. Bu duayı okuyan kimse, Allah’ın kendisine verdiği isimlerle ona yalvarır. Allah’tan Kur’an’ı kalbinin baharı, gönlünün nuru, hüznünün gidericisi ve sıkıntısının dağıtıcısı yapmasını ister.
Sıkıntı Duası Fazileti ve Önemi
Sıkıntı duasının fazileti ve önemi pek çok hadis-i şerifte belirtilmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Resûlullah (SAV) buyurdular ki: \”Bir kimse sıkıntılı zamanında on defa ‘Hasbiyallahu la ilahe illa huve aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azim’ derse Allah onun sıkıntısını giderir.\” (Ebu Davud)
- Resûlullah (SAV) buyurdular ki: \”Bir kimse her gün sabah akşam yedi defa ‘Hasbiyallahu la ilahe illa huve aleyhi tevekkeltu ve huve rabbul arşil azim’ derse Allah onu dünya ve ahiretteki her türlü sıkıntıdan kurtarır.\” (Ebu Davud)
- Resûlullah (SAV) buyurdular ki: \”Bir kimse ‘La ilahe illallahul azimul halim la ilahe illallahu rabbul arşil azim la ilahe illallahu rabbus semavati ve rabbul erdi ve rabbul arşil kerim’ derse Allah onun için yetmiş bin melek yaratır. Onlar kıyamete kadar onun için istiğfar ederler.\” (Tirmizi)
- Resûlullah (SAV) buyurdular ki: \”Bir kimse ‘Allahumme inni euzu bike minel hammi vel hazeni ve euzu bike minel aczi vel keseli ve euzu bike minel cübni vel buhli ve euzu bike min galebetid deyni ve kahrir ricali’ derse Allah onun bu istediği şeylerden korur.\” (Buhari)
- Resûlullah (SAV) buyurdular ki: \”Bir kimse ‘Allahumme inni abduke ibnu abdike ibnu emetike na’siyeti bi yedike madin fiyye hukmuke adlun fiyye kadauke es’eluke bi kulli ismin huve leke semmeyte bihi nefseke ev enzeltehu fi kitabike ev allemtehu ehaden min halkike ev iste’serte bihi fi ılmi’l ğaybi ındeke en tec’alal kur’ane rabia kalbi ve nura sadri ve celaa huzni ve zehabe hemmi’ derse Allah onun hüznünü giderir ve yerine sevinç verir.\” (Tirmizi)
Sıkıntı Duası Nasıl Okunur?
Sıkıntı duası nasıl okunur sorusunun cevabı, sıkıntı duasının hangisi olduğuna göre değişebilir. Ancak genel olarak sıkıntı dualarını okumak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Abdest alın. Abdestli olmak dua etmenin şartlarından biridir. Abdestli olmak hem temizliği hem de saygıyı ifade eder.
- Kıbleye yönelin. Kıbleye yönelmek, Allah’a yönelmenin sembolüdür. Kıbleye yönelmek, dua edenin Allah’ın huzurunda olduğunu hatırlatır.
- Allah’a hamd edin. Allah’a hamd etmek, onun nimetlerini saymak ve şükretmek demektir. Allah’a hamd eden, onun rızasını kazanır.
- Salavat getirin. Salavat getirmek, Peygamber Efendimiz (SAV)’e selam göndermek ve ona saygı duymak demektir. Salavat getiren, Peygamber Efendimiz (SAV)’in şefaatine nail olur.
- Sıkıntı duasını okuyun. Sıkıntı duasını okurken kalben inanın, dilinizle söyleyin ve bedenen de duaya uygun hareket edin. Sıkıntı duasını okurken Allah’tan yardım isteyin, ona sığının ve ona tevekkül edin.
- Amin deyin. Amin demek, duanın kabulünü istemek demektir. Amin diyen, duanın gerçekleşmesini umar.
Sıkıntı Duası Ne Zaman Okunur?
Sıkıntı duası ne zaman okunur sorusunun cevabı, sıkıntının türüne ve şiddetine göre değişebilir. Ancak genel olarak sıkıntı dualarını okumak için şu zamanlar uygun olabilir:
- Sabah ve akşam: Sabah ve akşam, günün başlangıcı ve sonu olduğu için dua etmek için önemli zamanlardır. Bu zamanlarda dua eden kimse, Allah’tan günün hayrını ve bereketini ister.
- Namaz sonrası: Namaz sonrası, dua etmek için en makbul zamanlardan biridir. Namaz kılan kimse, Allah’ın huzurunda olduğunu ve ona yakın olduğunu hisseder.
- Gece yarısı: Gece yarısı, Allah’ın rahmetinin bol olduğu ve duaların kabul edildiği bir zamandır. Gece yarısı dua eden kimse, Allah’ın gizli lütfuna nail olur.
- Cuma günü: Cuma günü, haftanın en hayırlı günüdür. Cuma günü dua eden kimse, Allah’ın fazlından istifade eder.
- Ramazan ayı: Ramazan ayı, yılın en hayırlı ayıdır. Ramazan ayında dua eden kimse, Allah’ın rahmetinden ve mağfiretinden bolca nasib alır.
- Zilhicce ayının ilk on günü: Zilhicce ayının ilk on günü, yılın en hayırlı günleridir. Bu günlerde dua eden kimse, Allah’ın sevabından ve rızasından umut eder.
- Kadir gecesi: Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Bu gecede dua eden kimse, Allah’ın affına ve cennetine ulaşır.
Sıkıntı Duası Nasıl Etki Eder?
Sıkıntı duası nasıl etki eder sorusunun cevabı, Allah’ın iradesine bağlıdır. Allah, dilediği duayı dilediği şekilde kabul eder. Ancak genel olarak sıkıntı duasının etkileri şunlar olabilir:
- Sıkıntı duası, sıkıntının sebebini ortadan kaldırabilir. Mesela borçlu olan bir kimse, sıkıntı duasını okuyarak Allah’tan helal rızık isteyebilir. Allah da ona rızık kapıları açarak borcunu ödemesine yardım edebilir.
- Sıkıntı duası, sıkıntının şiddetini azaltabilir. Mesela hasta olan bir kimse, sıkıntı duasını okuyarak Allah’tan şifa isteyebilir. Allah da ona acısını hafifletip sabır vererek hastalığını kolaylaştırabilir.
- Sıkıntı duası, sıkıntının hayra dönüşmesini sağlayabilir. Mesela musibete uğrayan bir kimse, sıkıntı duasını okuyarak Allah’tan hayır isteyebilir. Allah da ona musibetinin arkasından bir hayır vererek onu sevindirebilir.
- Sıkıntı duası, sıkıntının sevap kazandırmasını mümkün kılabilir. Mesela zulme maruz kalan bir kimse, sıkıntı duasını okuyarak Allah’tan adalet isteyebilir. Allah da ona zulmünün karşılığında büyük bir sevap yazarak onu mükafatlandırabilir.
Sıkıntılı Zamanlarda Yapılması Gerekenler
Sıkıntılı zamanlarda yapılması gerekenler arasında şunlar sayılabilir:
- Sabretmek: Sabretmek, sıkıntılı zamanlarda yapılması gereken en önemli şeydir. Sabreden kimse, Allah’ın yardımına ve rahmetine nail olur.
- Şükretmek: Şükretmek, sıkıntılı zamanlarda yapılması gereken bir diğer şeydir. Şükreden kimse, Allah’ın nimetlerini artırır ve onun hoşnutluğunu kazanır.
- Tevekkül etmek: Tevekkül etmek, sıkıntılı zamanlarda yapılması gereken bir başka şeydir. Tevekkül eden kimse, Allah’a güvenir ve onun takdirine razı olur.
- İstihare yapmak: İstihare yapmak, sıkıntılı zamanlarda yapılması gereken bir sonraki şeydir. İstihare yapan kimse, Allah’tan hayırlı olanı isteyip onun yoluna uygun hareket eder.
- İstiğfar etmek: İstiğfar etmek, sıkıntılı zamanlarda yapılması gereken bir diğer sonraki şeydir. İstiğfar eden kimse, Allah’tan bağışlanma diler ve onun affına kavuşur.
- Sadaka vermek: Sadaka vermek, sıkıntılı zamanlarda yapılması gereken bir başka sonraki şeydir. Sadaka veren kimse, Allah’ın rızasını ve bereketini elde eder.
- Salih amel işlemek: Salih amel işlemek, sıkıntılı zamanlarda yapılması gereken bir sonraki son şeydir. Salih amel işleyen kimse, Allah’ın sevgisini ve cennetini kazanır.
Sıkıntı Duası Son Söz
Sıkıntı duası blogu sonuç bölümünde şunları söyleyebiliriz:
- Sıkıntı duası, insan hayatının kaçınılmaz bir gerçeği olan sıkıntılara karşı Allah’tan yardım istemek için okunan bir duadır.
- Sıkıntı duasının pek çok çeşidi vardır. Bunlardan bazıları Kur’an-ı Kerim’de geçen dualar, bazıları Peygamber Efendimiz (SAV)’in tavsiye ettiği dualar ve bazıları da salih kimselerin okuduğu dualardır.
- Sıkıntı duasının fazileti ve önemi pek çok hadis-i şerifte belirtilmiştir. Sıkıntı duasını okuyan kimse, Allah’ın yardımını ve rahmetini hisseder.
- Sıkıntı duasını okumak için abdestli olmak, kıbleye yönelmek, Allah’a hamd etmek, salavat getirmek ve amin demek gibi adabına uygun hareket etmek gerekir.
- Sıkıntı duasını okumak için sabah ve akşam, namaz sonrası, gece yarısı, cuma günü, ramazan ayı, zilhicce ayının ilk on günü ve kadir gecesi gibi makbul zamanlar tercih edilebilir.
- Sıkıntı duasının etkisi Allah’ın iradesine bağlıdır. Ancak genel olarak sıkıntı duasının etkileri arasında sıkıntının sebebini ortadan kaldırması, sıkıntının şiddetini azaltması, sıkıntının hayra dönüşmesini sağlaması ve sıkıntının sevap kazandırmasını mümkün kılması sayılabilir.
- Sıkıntılı zamanlarda yapılması gerekenler arasında sabretmek, şükretmek, tevekkül etmek, istihare yapmak, istiğfar etmek, sadaka vermek ve salih amel işlemek bulunmaktadır.
Sıkıntılı zamanlarda dua ederek Allah’a yönelen kimselerin kalpleri huzur bulur ve ruhları ferahlar. Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: \”Ey iman edenler! Allah’ı çokça zikredin. Ve O’nu sabah akşam tesbih edin. O, sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için üzerinize rahmetini indiren, melekleri de sizin bağışlanmanız için dua edendir. Allah, müminlere karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.\” (Ahzab, 41-43)
Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Blogumu okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum. Allah’a emanet olun.🙏