Şeytan İncili Codex Gigas’ın Esrengiz Hikayesi

62
0
(0)

Dünyanın en büyük tarihi kitabı olan Codex Gigas yani namı diğer Şeytan İncili‘nin oldukça ilginç özellikleri ve bir o kadar da esrarengiz bir hikayesi var.

Şeytan İncili Nedir

Bilindiği kadarıyla dünyanın en büyük ebatlı tarihi kitabı olan Codex Gigas namı diğer Şeytan İncili, tarih boyunca gizemini koruyan ve dünya üzerinde bulunan en büyük ortaçağ elyazmasıdır. 75 kg ağırlığında, 22 cm kalınlığında, 92 cm genişliğinde, toplamda 624 sayfa olan kitabın ciltlenmesi için yaklaşık olarak 160 adet hayvanın derisinin kullanıldığı tahmin ediliyor.

Söz konusu kitapla ilgili olarak en çok göze çarpan husus ise içerdiği bir sayfadaki şeytan tasviri. Kitabın nasıl yazıldığı halen tam olarak bilinmiyor. Tahminlere göre böyle bir kitabı yazmak tam 20 yıl sürüyor. Tabi bu bilinmezlik de beraberinde efsaneleri de getiriyor…

Şeytan İncili’nin Hikayesi

Efsaneye göre; Orta Çağ’da Bohemya’daki Pozlazice Manastırı’nda yaşayan olan bir rahip, işlediği ağır bir suçtan ötürü idam cezasına çarptırılır. Duvarın içine diri diri gömülme cezası alan rahip, cezanın kaldırılması halinde Hristiyan dünyasının gördüğü göreceği en büyük el yazması İncil’i yazacağını söyler.

Bu İncil’in sadece klasik İncil içeriğini değil; Benedik tarikatındaki rahiplerin hayata bakışını, azizlerin listesini, Josephus Flavius’un Yahudiler tarihini, Çek tarihini, Hıristiyanların en önemli bayramlarından olan paskalya bayramının nasıl hesaplanması gerektiği gibi bilgileri de içereceğini söyler. Rahibin teklifi kabul edilir. Nihayetinde böyle bir İncil’in varlığı manastır için büyük bir övünç kaynağı olacaktır. (Bohemya’da -Bugünki modern Çek Cumhuriyeti- bulunan Pozlazice Manastırı).

Adama 1 gün mühlet verilir ve önüne çeşit çeşit mürekkepler ve deriler koyarlar. Kapılar kapatılır ve herkes adamın nasıl bir eser çıkartacağını beklemeye başlar. Günün doğmasına saatler kala içeriden garip sesler gelmeye başlar. Bazı rahipler korkar ve kapıdan uzaklaşır ancak süre bitmiştir… Kitabı zamanında bitiremeyeceğini anlayan rahip ise şeytandan yardım istemiştir.

Şeytan, rahibe yardım etmeyi kabul eder. Ancak bunun için 2 şartı vardır. Birinci şartı, rahibin ruhunu kendisine satmasıdır. İkinci şartı ise kitabın sayfalarından birine kendi resminin nakşedilmesidir. Hayatta kalmak isteyen rahip iki şartı da kabul eder. Böylece şeytan da söz konusu İncil’i ortaya çıkarır. Nihayetinde kapılar açılır, içeride baygın halde durmakta olan rahip ve yazdığı görkemli kitaptan başka bir şey yoktur.

Rahipler kitabı hayranlıkla incelemeye başlarlar. Sayfaları hızlı hızlı çevirmekte olan rahipler aniden durur. Karşılarında kocaman bir şeytan portresi vardır…

Şeytan İncili Nerede

Çekler açısından büyük bir önem taşıyan bu kitap yüzyıllarca en iyi şekilde korunmuştur. Hakkındaki tüm iddialara rağmen Çeklerim en değerli hazinelerinden biri olarak kabul edilen kitap, 30 Yıl Savaşları’nda İsveç Krallığı’nın galip gelmesi üzerine, İsveç tarafından ganimet olarak 1648 yılında alınıp İsveç’e götürülmüştür. Halihazırda Stockholm’deki İsveç Ulusal Kütüphanesi’nde muhafaza edilmektedir ve halka açık olarak sergilenmektedir.

Ana Sayfa

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 0 / 5. Oy sayımı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et