Skip to content

Rüya Tabiri Yapmadan Önce Bilmeniz Gereken 4 Kural

Rüya tabiri nasıl yapılır? Rüya tabiri yapmadan önce mutlaka ama mutlaka bilinmesi gereken 4 kural nedir?” sorularının cevabı.

Buradaki rüya tabirleri her ne kadar binlerce yıllık geçmişi olan kadim bir ilme dayanıyor olsa da mutlak birer harita değillerdir. Kabataslak krokilerdir. Detaylı haritalandırma; rüyayı gören kişi, görülen rüya ve rüyanın görüldüğü şartlarla ilgili derinlikli bilgi gerektirir.

Rüya Tabirleri Kişiye Özeldir

Rüyalarda görülen nesne ve durumlar, ne kadar gerçekçi ve somut algılanırsa algılansın temelde semboliktir. Ve bu semboller kişiye özeldir. Dolayısıyla kişinin algılarını etkileyen psikolojik, kültürel, fiziksel vb. etkenler göz önüne alınarak, kişiye özel olarak yorumlanmalıdırlar.

Örnek vermek gerekirse; sarı elbise giymek, eğer rüyayı gören kişi Ortadoğu kültürlerinden birine mensupsa genellikle rüyayı gören kişinin hastalanacağı şeklinde yorumlanır. Çünkü sarı, bu kültürde hastalığı temsil eder. Ve kişilerin algı, psikoloji ve karakterleri, içlerinde yaşadıkları kültürlerden bağımsız şekillenemez. Ancak sarı rengini mutluluk simgesi olarak kabul eden kültürler de vardır.

Eğer rüyayı gören kişi bu kültürlerden birine mensupsa; bu rüya onun hastalanacağına değil, yakın gelecekte bir mutluluk yaşayacağına işaret eder. Rüyalar sıklıkla ilahi mesajlar içerirler. Yani temelde mesajdırlar. Ve mesajlar üstü örtülü, mecazi olarak verilmiş bile olsalar; nihayetinde muhatapları tarafından anlaşılmak isterler. Bu sebeple şifrelenmiş şekilde gelmiş olsalar bile söz konusu şifrelerin çözüm anahtarı muhataplarında mevcuttur. Bu, ruhani rüya tabiri ilminin temel kodlarından biridir. 

Rüyalar Nasıl Yorumlanırsa Öyle Çıkar

“Rüyalar nasıl yorumlanırsa o şekilde şekilde gerçekleşir.” kuralı bilhassa Türkiye’de halk arasında da oldukça yaygın bilinen bir kuraldır. Doğrudur. Ancak bunun şartları vardır. Belirli bir duruma işaret eden özel bir rüyayı öyle keyfimize göre yorumlayıp mühürleyemeyiz. Rüya tabiri bu açıdan incelikli bir hukuki sözleşme gibidir. Eğer kurallara uymak istemiyorsak ancak alakalı yan anlamları kullanmak yoluyla bir çıkış bulabiliriz. 

Hastalığa işaret eden sarı renk örneği üzerinden gidecek olursak; eğer istersek sarı rengin hastalıkla ilgili çağrışımından değil sıcak bir renk olması özelliğinden faydalanmayı tercih edebiliriz. Bu durumda rüyasını tabir ettiğimiz kişiye “Önümüzdeki günlerde hastalanacaksın” değil “Yakın gelecekte çok sıcak ve enerjik günler yaşayacaksın.” diyebiliriz. Ve bu yöntem çoğu hukuki metnin aksine genellikle ile işe yarar. Aslında bunun oldukça bilimsel bir sebebi de vardır: Her rüya, tabir edildikten sonra “Kendini Gerçekleştiren Kehanet” konumuna geçer. Bu kavramın bilimsel açıklamasını şimdi burada yapmayı gereksiz görüyorum. İsteyen internetten bu konuda bolca kaynak bulabilir. 

İyi Niyet Kuralı 

Yukarıda açıkladığımız sebeplerden dolayı, rüya tabir ederken iyi niyetli olmalı, ilk safhada göze çarpan anlam olumsuz bile olsa bir yolunu bulup, anlatılan rüyayı olumlu şekilde, iyiye yormalıyız. Gördüğümüz rüyayı bir başkasına tabir ettireceksek eğer bu kişinin rüya tabirini bildiğinden emin olduğumuz kadar, hakkımızda iyi niyetler taşıyan bir kimse olduğundan da emin olmalıyız.

Çünkü birisine rüya tabir ettirmek, kaderimizin bir kısmını onun kontrolüne vermek demektir. Ve şunu unutmayın; rüyalar çoğunlukla görüldükleri için değil tabir edildikleri için gerçeğe dönerler. Rüyaların soyut boyuttan somut boyuta girişleri anlatılmalarıyla yani söze dökülmeleriyle olur. Anlatılıp, tabiri yapılmış bir rüya  artık mühürlenmiş demektir.

Rüyaları İptal ve Geri Çevirme

Rüya tabirine soyunan birinin rüyaları tabir etmek kadar, “rüyaları tabir etmemeyi” de bilmesi gerekir. Görülen her rüya tabir edilmemelidir. Bunun nedenlerinin bir kısmını, metnin önceki bölümlerinde açıklamıştık zaten. Bazen görülen rüyalar gerçekten de kötü kehanetler içerirler. Rüyalarda bize önceden haber verilen bu kötü durumların gerçeğe dönmesini engellemek için onları suskunluk ve unutkanlıkla karşılamamız gerekir. 

İslam peygamberi Hz. Muhammed der ki: “Müminin rüyası, nübüvvetin kırk cüzünden bir cüzdür. Bu rüya, anlatılmadığı müddetçe bir kuşun ayağında (takılı vaziyette) durur. Anlatılacak olursa hemen düşer.” [1]Tirmizi, Rüya 6, h. no: 2279, 2280; Ebu Davud, Edeb 96, h. no: 5020 Müslüman olun veya olmayın; bu söz doğru bir sözdür ve bu bilgiden faydalanmak çıkarınıza olacaktır. Ayrıca başka kültürleri bilmem ama bilhassa Türk kültüründe; kötü olduğu hissi veren rüyaları geri çevirmek için halk arasında yaygın olarak kullanılan basit bazı ritüeller mevcuttur.

Rüya İptal Ritüelleri

Örneğin korku veren bir rüya görüldükten sonra kişi:

  • Yataktan kalkmadan sol tarafına tükürür veya tükürüyormuş gibi yapar. 
  • Üzerinde uyunmakta olan yastık ters çevrilir.
  • “Hayırdır inşallah” veya “Dağlara taşlara” gibi kalıplaşmış sözlerle rüya ya hemen genel hatlarıyla iyiye yorulur yahut da rüyanın içerdiği muhtemel kötü sonuç veya enerji; dağ, deniz, kaya gibi uzak ve güçlü doğa oluşumlarına yönlendirilir. 

Bu noktada yukarıda sayılan ritüellerin şekilsel olarak bir önemi yoktur. Önemli olan yukarıda sayılan örnekler veya benzer uygulamalar yoluyla kişinin gördüğü rüyanın kötü enerjisinden zihinsel olarak arınmasıdır. Kötü olduğu izlenimi veren bir rüya gördüğünüzde siz de mutlaka kendi mensup olduğunuz kültürün varsa bu tip ritüellerini uygulamalı, yoksa kendi şahsi ritüellerinizi geliştirmelisiniz. Özetle; gerek bu sitede gerekse de diğer web siteleri ve kitaplarda yer alan rüya tabirleri birer seçenektir. Hepsini dikkkatlice okuduktan sonra kendinize en uygun şıkkı işaretleyecek olan sizsiniz… 

Ana Sayfa

Dipnotlar

Dipnotlar
1 Tirmizi, Rüya 6, h. no: 2279, 2280; Ebu Davud, Edeb 96, h. no: 5020

1 thought on “Rüya Tabiri Yapmadan Önce Bilmeniz Gereken 4 Kural”

  1. Pingback: Rüyada Hamile Olduğunu Görmek Müjdedir - Paranormal Haber

Soru sor, cevap yaz, yorum yap, kendi hikayeni anlat... Burası senin; istediğini yazabilirsin.