Köpekler Üzerinde Yapılan Kafa Nakli Deneyi

11
0
(0)

Köpekler ve Maymunlar Üzerinde Yapılan Kafa Nakli Deneyleri – Kafa nakli, ciddi bir bilimsel araştırmadan ziyade, çoğu zaman bilim kurgu öğesi gibi görülmüştür. Buna rağmen hayal gücü geniş bazı bilim insanlarının çabalarıyla, konu, bilim sınırları içine taşınabilmiştir.

Köpekler Üzerinde Yapılan Kafa Nakli Deneyi
Köpekler Üzerinde Yapılan Kafa Nakli Deneyi

Kafa Naklinin Öncüsü

Bu insanlardan ilk akla gelen kişi, tabii ki Vladimir Demikhov’dur. Kafa naklinin öncüsü olarak da anılan Demihov, 1930 ve 1950’li yıllarda yaptığı organ nakli çalışmalarıyla, hatırı sayılır bir şöhrete ulaşmıştır. Bu çalışmalarından en ünlüsü, kafa naklini içeren, çift başlı köpek deneyidir. Bu deney aynı zamanda tarihteki ilk kafa nakli denemesi olması sebebiyle de önemliydi. Nitekim bu tarihten sonra Amerikalı cerrah Robert J. White çift başlı köpek deneyini takiben 1970’te bir maymunun başını alarak başka bir maymuna nakletti.

Vladimir Petrovich Demikhov

Vladimir Petrovich Demikhov (1916 – 1998), Sovyet bilim insanı ve transplantasyon yani organ nakli konusunda yapılan bilimsel çalışmaların öncü isimlerinden biridir. 1930’larda ve 1950’lerde yaptığı çeşitli organ nakil deneyleriyle özellikle de köpek başı transplantasyonu ile tanınmıştır.

Frankeştayn Köpekler

Köpekler Üzerinde Kafa Nakli Deneyi
Köpekler üzerinde gerçekleştirilen kafa nakli operasyonundan bir kare.

Bilinen en ilginç tıbbi operasyonlarından bir örnek vermek gerekirse; bir köpek yavrusunun başını, ön ayaklarıyla birlikte yetişkin bir başka köpeğe naklederek çift başlı köpek elde etmiş ve köpekler 2,5 ay kadar yaşamayı başarmışlardır. Nakledilen köpek yavru olduğu için yetişkin ev sahibi köpeğin kalbi iki başa da yeterli kanı pompalayabilmekteydi. Her iki baş da ayrı ayrı süt içebilmekte, hatta birbirlerinin kulaklarını ısırabilmekteydi.

Dr. Demihov çalışmalarına bir köpeğe yapay kan pompalayıcısı takarak başlamıştır. Ardından bir köpeğin göğsüne ikinci bir kalp takarak devam etmiştir. İkinci kalp için akciğerin bir bölümünü çıkarmıştır. İkinci kalp ritmini koruyarak orijinal kalpten bağımsız atmaya devam etmiştir. Sürekli denemelerin ardından iki kalpli köpekler iki buçuk ay yaşayabilmeye başlamıştır. Bazen orijinal kalp çalışmayı kesiyordu ve sonradan nakledilmiş kalp durana kadar vücudu idare ediyordu.

O günün şartlarında yeni bir organı bedenin hemen kabul etmediği ve bağışıklık sisteminin yeni organı vücut kabul edene kadar geçici olarak zayıflatıldığının bilinmediği düşünüldüğünde yapılan operasyonun tarihi bir öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Köpekler daha sonra tıp tarihine Frankeştayn’ın Köpekleri olarak geçmiştir.

Kafa Nakli Araştırmaları

Bu çalışmalar Amerikalı cerrah Robert j. White’a ilham vererek Dr. White maymunlarda baş naklini gerçekleştirmiştir. Uzun çalışmaları sonucunda bir maymunun başı başka bir maymunun gövdesine nakletmiş ve hayvan bu şekilde yaşayabilmiştir. Gelecekte insanların ciddi vücut yaralanmalarında uygun beden bulunana kadar geçici olarak bu yönteme başvurulabileceği öngörülebilir.

Başka bir alternatif de; birden fazla organı hasar görmüş veya felç geçirmiş insanların başlarının, sağlam bir vücuda nakledilebilmesidir. Vladimir Petrovich Demikhov’ un bu çalışmalarının bu gün gerçekleştirilen başarılı organ nakli operasyonlarına büyük katkısı olmuştur.

Ana Sayfa

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 0 / 5. Oy sayımı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et