Konuşmada Muhatabınızı Okuma Taktikleri
Konuşma sırasında muhatabınızın sizi onaylayıp onaylamadığını yahut hangi tepkiyi vereceğini anlamanıza yarayacak kafa ve göz hareketlerinin yorumlanmasına dair etkili taktikler:
Kafa Hareketlerinin Anlamları
Birisiyle konuşurken karşınızdaki kişinin konuşma esnasındaki kafa hareketleri; muhatabınızın sizi gerçekten dinleyip dinlemediği, düşüncelerinizi onaylayıp onaylamadığı, size karşı olan tavrının itaat mi yoksa tehdit mi içereceğinin bilgisini verir. Bunları dikkatle gözlemleyerek, muhatabınızın belki de o sırada size söylemediği gerçek düşünce ve tavırlarını kolayca anlayabilirsiniz. Sahip olduğunuz bu ön bilgiyle konuşmanızın bundan sonraki akışını yahut muhtemel sonucunu kolayca belirleyebilirsiniz.
Sizi Dinliyor mu: Karşılıklı konuşma sırasında muhatabınız, siz konuşurken başını hafifçe sağa veya sola yatırmış ise konuşmalarınızı dikkatle dinliyor demektir. Konu İlgisini Çekiyor mu: Eğer muhatabınız siz konuşurken sık sık başka tarafa bakıyorsa, o an sizi dinlemiyordur veya konuşmalarınız muhatabınızın ilgisini çekmiyordur. Düşüncelerinize Katılıyor mu: Konuşmalarınız karşısında sizden farklı düşünen biri bakışlarını aşağı eğer, size kaş altından bakar. Bu, sizi onaylamadığını gösterir.
Tehdit mi Edecek Yoksa İtaat mi: Sağ elin göğsün üzerine götürülüp, başın yan duruşla ön tarafa eğilmesi, genelde itaat içerir. Sağ elin dudaklar üzerine götürülüp, başın hafifçe ama seri bir şekilde öne arkaya sallanması; tehdit içerir. Bu kafa hareketi aslen “Ben sana gösteririm” ifadesidir.
Göz Hareketlerinin Anlamları
Konuşma sırasında karşımızdaki kişinin hafif göz hareketlerinden o andaki ruh hali ve gelecek tepkiyi önceden kestirebiliriz. Uygunluğunu Tartma Hareketi: Eğer karşınızdaki kişi gözlerini sağ yönde hafifçe üste kaydırıyorsa, bir şeylerin uyup uymadığına veya uygun olup olmadığına karar veriyordur. Karar Anı Tepkisi: Gözlerin yüzün tam paralelinde sağ tarafa yönelmesi ne söyleneceğine karar verme anıdır. Yüzeysel Bilgi Hatırlama Hareketi: Tam sola bakış daha çok kısa, yakın geçmişe dair hatırlamaları ifade eder. Derin Bilgi Bilgi Hatırlama: Eğimli üst bakış anlık değil, daha çok bilimsel-akademik bilginin hatırlanmaya çalışıldığının göstergesidir.