Skip to content

Incredibilul război al berzelor și al vulturilor

  • Uncategorized
  • 8 min read

În 1934, regiunile vestice ale Turciei, în special Bursa și Aydın, au fost martorele unui război incredibil între berze și vulturi, care a durat săptămâni întregi.

La începutul verii anului 1934, unele orașe din regiunile Marmara și Marea Egee, în special Bursa și Aydın, au fost martorele unui război aerian rar întâlnit. Ceea ce face ca această bătălie să fie diferită de altele, deoarece nu a fost între oameni, ci între berze și vulturi.

Cauza războiului dintre berze și vulturi

Conform relatărilor din ziarele vremii și informațiilor obținute de la persoanele care își amintesc evenimentul, începutul și desfășurarea legendarei bătălii dintre berze și vulturi au fost următoarele: 6 vulturi despre care se estimează că au coborât de pe culmile Uludag au atacat într-o după-amiază în Marmara un cuib de berze din districtul Bursa Orhangazi. Vulturii au măcelărit barza mamă și tată chiar acolo și au luat 4 pui de barză în gheare, pe care i-au dus departe pentru a-și hrăni probabil proprii pui.

La câteva zile după acest eveniment, care părea un eveniment obișnuit în natură, s-a observat că un grup de vulturi a atacat un alt cuib de barză în Orhangazi. Cu toate acestea, de data aceasta, cuibul pe care vulturii au venit să-l atace era gol. A fost ca și cum berzele ar fi primit deja informații despre acest atac și și-au ascuns puii într-un loc sigur.

Ulterior, incidente similare au început să se întâmple în diferite părți ale orașului. Vulturii atacau cuiburile de barză în grupuri. Câteva zile mai târziu, sute de berze s-au adunat în Bursa și Aydın din toată țara. În mod similar, se adunau și vulturii. Oamenii erau conștienți de faptul că numărul berzelor și al vulturilor din jurul lor crescuse extrem de mult. Pe cer avea loc o acțiune neobișnuită.

Izbucnește războiul dintre berze și vulturi

Adunarea berzelor și a vulturilor în zonă a durat aproximativ două luni. În luna august, un război incredibil a izbucnit în Delta Menderes din orașul Aydın. O bătălie crâncenă a avut loc pe cer. Berzele erau de o parte, iar vulturii de cealaltă parte. Oamenii priveau războiul care se desfășura pe capul lor. Vulturii încercau să rănească berzele cu ghearele lor, în timp ce berzele încercau același lucru cu vârfurile lor lungi.

Oamenii, care priveau cu uimire de jos această luptă unică, susțineau berzele. Zonele în cauză erau părțile principale ale producției agricole din Turcia în acele vremuri. Astăzi, deși aceste orașe sunt cunoscute pentru numeroase sectoare industriale și turistice, ele încearcă în continuare să își mențină produsul agricol la niveluri optime. Pe de altă parte, după cum se știe, berzele sunt aliații naturali ai fermierilor, deoarece sunt destul de eficiente în lupta împotriva dăunătorilor care infestează câmpurile, cum ar fi șerpii, șoarecii și chiar cârtițele.

Prin urmare, era destul de firesc ca localnicii să facă tot posibilul pentru a sprijini berzele în această luptă. Potrivit celor povestite, sătenii încercau să trateze berzele rănite, care au căzut la pământ. Bunicile se rugau pentru berzele rănite. Erau oameni, care chiar au sunat la Kızılay (echivalentul Crucii Roșii care operează în Turcia, traducerea literală în engleză este Red Moon). Unii se cățărau la cuiburile de barză pentru a oferi hrană pentru puii de barză. Erau chiar oameni care doreau ca armata să intervină în această bătălie.

Strategii inteligente de luptă ale berzelor

În ciuda zilelor care au trecut, războiul a continuat. Ambele părți își pierdeau soldații. Ceea ce era mai interesant era că mai multe berze și vulturi veneau în stoluri din diferite părți ale țării. Toți se întrebau unii pe alții: “Cine va câștiga acest război?” Vulturii erau puternici, dar berzele erau depășite numeric. În plus, erau mai organizate. Berzele tinere îi oboseau pe cei vârstnici, iar berzele bătrâne și experimentate dădeau lovitura de grație vulturilor epuizate. De asemenea, berzele se luptau în apropierea zonelor de colonizare datorită ajutorului oferit de oameni. Ele nu au lăsat vulturii să ducă războiul în zonele împădurite și muntoase.

Câștigătorul războiului este barza

Ceea ce ați citit acum o secundă nu este ficțiune, poveste sau știre inventată pentru divertisment. Este un eveniment ciudat, dar adevărat, care s-a întâmplat cu adevărat. Este o bătălie la care mulți oameni au fost martori în 1934 și care a fost relatată în multe ziare turcești, inclusiv în Cumhuriyet, cel mai vechi ziar din Turcia. S-a povestit chiar că raportul ziarului New York Times, care se afla în Turcia în acei ani, a scris despre aceasta și în Statele Unite.

În ziarul The Times din 18 august 1934, știrea reporterului Times Istanbul a fost citată după cum urmează: “O bătălie extraordinară între 300 de berze și 600 de vulturi. A fi capabil să le numeri a fost o treabă bună. Câmpul de luptă este un loc numit Orhangazi, un district din apropierea orașului Bursa. Ostilitatea a început când 6 vulturi au atacat un cuib de barză. Au ucis mama și părintele barză și au luat puii de barză. Câteva zile mai târziu, s-au întors pentru un alt cuib cu aceeași faptă, dar cuibul era gol. Toți puii au fost mutați într-un loc sigur înainte de eveniment, iar mama și tatăl păsărilor zburau.

Între timp, grupul de berze a început o mișcare. Berzele din toată țara au început să se adune. După ce au atins numărul necesar, au ținut toți puii de barză în spatele unei linii de apărare puternice și au început să caute vulturi. Nu există rapoarte despre cum au observat vulturii acest incident și cum s-au adunat, dar a izbucnit o luptă de lungă durată. În cele din urmă, victoria a aparținut berzelor, cu prețul a 12 morți și 50 de răniți. S-a raportat că și vulturii au avut 20 de morți.”

Știri din ziare despre războiul dintre berze și vulturi

Câteva tăieturi de presă despre bătălia dintre berze și vulturi…

Incredibilul război al berzelor și al vulturilor
Incredibilul război al berzelor și al vulturilor

A doua bătălie între berze și vulturi pe cerul din Aydın în 1959

O altă știre despre un eveniment similar care a avut loc în 1959 pe cerul Turciei a fost publicată de ziarul Hürriyet. Hürriyet Newspaper, datat 12 iulie 1959, a folosit titlul “Storks and Eagles in Battle Are Getting Reinforcement” (Berzele și vulturii în luptă primesc întăriri) pentru știrea respectivă și a împărtășit cititorilor săi următorul text:

“Aydın – După ce berzele au obținut avantajul în bătălia dintre berze și vulturi, care durează de trei zile, aproximativ 30-40 de berze au ajuns pentru prima dată în oraș și au vizitat toate cuiburile din oraș. Berzele mame, care s-au întors cu răni de luptă, și-au aruncat puii morți din cuiburi și apoi au zburat înapoi. S-a observat că unii dintre acești pui erau răniți. Oamenii continuă să ajute puii de barză. Muncitorii din jurul râului Menderes au raportat că aproximativ 2.000 de berze au venit în ajutorul luptătorilor în această dimineață.”

În continuarea știrii, următorul text a fost împărtășit cititorilor cu subtitlul “Întărirea vulturilor”: “Bursa – În această dimineață, aproximativ 50 de vulturi au zburat în direcția Mării Egee deasupra orașului nostru. Se crede că zboară spre bătălia din Aydın”.

A 3-a Stork – Bătălia vulturilor pe cerul Tarsului – 1967

În mod similar, bătălia dintre berze și vulturi a avut loc pe cerul din Tarsus în 1967. AAP – Reporterul Reuters a relatat știrea pe 10 august 1967, astfel: “Ieri, sute de vulturi, care au pierdut bătălia pe care au dus-o cu berzele deasupra văii de lângă Tarsus, au zburat spre Cipru. După bătălie, 50 de vulturi morți au fost găsiți la sol. Potrivit martorilor, bătălia crâncenă, în care mulți vulturi au fost răniți, s-a încheiat cu “victoria neașteptată a berzelor”. Pierderile berzelor nu au fost cunoscute. Pescarii au raportat că au găsit 5 berze moarte și 17 vulturi morți plutind pe apă.”

Alte mari războaie cu animale din istorie

Există, de asemenea, înregistrări și afirmații despre alte bătălii, similare cu bătălia barză – vultur despre care am povestit că a avut loc în diferite locuri. Iată câteva dintre acestea: Potrivit celebrului călător Marco Polo, în trecut, în India a avut loc o mare bătălie între elefanți și tigri. Elefanții au fost partea victorioasă, în care și-au pierdut viața aproximativ 7.000 de tigri și 1.500 de elefanți.

Un alt zvon despre aceste evenimente vine din Congo: Sătenii dintr-unul dintre satele din Congo s-au trezit cu un zgomot mare dimineața și au asistat la războiul crocodililor și al heronilor lângă lacul din apropiere. Această bătălie a durat mai multe zile. În final, un număr nedeterminat de heroni au murit, dar s-a constatat, de asemenea, că toți crocodilii din lac erau orbi, fără nicio excepție.

Potrivit zvonurilor, o bătălie similară între barză și vultur în Egipt a avut loc lângă una dintre sursele râului Nil în 1929. Berzele au ieșit învingătoare la finalul bătăliei, care a durat aproximativ 9 luni, iar vulturii au părăsit zona în stoluri acceptându-și înfrângerea.

Urmăriți pe Google News

Soru sor, cevap yaz, yorum yap, kendi hikayeni anlat... Burası senin; istediğini yazabilirsin.