Bayburt Ejderha Kayaları Efsanesi

23
4
(1)

Bayburt‘u Gümüşhane’ye bağlayan yolun otuzuncu kilometresinde, sağ tarafta, bir dağın eteğinde kurulmuş Nişantaşı (Datuk) köyüne doğru ejderha şeklinde, kıvrıla kıvrıla giden kayalara dair yerel efsaneler. 

Bayburt Nişantaşı / Datuk Köyü

Bayburt‘u Gümüşhane’ye bağlayan yolun otuzuncu kilometresinde, sağ tarafta, bir dağın eteğinde kurulmuş Nişantaşı (Datuk) köyü vardır. Köyün eteğine kurulu bulunduğu dağın üzerinde ejderha şeklinde, kıvrıla kıvrıla köyün üzerine doğru geliyormuş gibi görünen, yaklaşık yüz metre uzunluğunda bir kayalık dizisi mevcuttur. Görenlerin ifadelerine göre bu kayaların topluca oluşturduğu şekil şaşılacak derecede bir yılana yahut ejderhaya benzemektedir. Özellikle köyün içerisinde son bulan baş kısmı tam bir yılan başını andırmaktadır.

Kocakarı ve Ejderha Efsanesi

Bu yılan / ejderha kayaları hakkında yörede anlatılan gelen birden çok efsane söz konusudur. Eski zamanlardan birinde ejderha olarak tabir edilen dev bir yılanın köye gelmekte olduğunu görenler evlerini terk edip kaçmaya başlamışlar. Ancak çok yaşlı olduğu için fazla uzaklara gidemeyen bir kadıncağız, çaresizlik içinde bir yere çömelmiş… Burada ejderhanın gelip kendisini yemesini beklemeye başlamış. Bir yandan da Allah’tan ümid kesilmez diyerek dua etmeye başlamış: “AIlah’ım! Ya beni taş kes ya onu!” İhtiyar kadının duası kabul olmuş ve o anda köye iyice yaklaşmış bulunan ejderha taş kesilmiş. 

Kocakarı ve Hamile Kadın Efsanesi

Aynı kayalara dair benzer bir efsanede ise yaşlı kadının yerini bu sefer hamile bir kadın alır. Hamile kadın dua eder ve duasının kabulü ile ejderha köye giremeden taş kesilir. 

Evliya ve Ejderha Efsanesi

Aynı kaya dizisi ile ilgili bir başka efsane ise şu şekildedir: Ejderha köye girdiği zaman, çevrede ilmi ve Allah’a yakınlığı ile tanınan Oslu Hoca isimli bir zata müracaat edilir. Hoca orada hazır bulunanların huzurunda dua edip ejderhaya dönerek şöyle der: “Ya mübarek hayvan, dur!” Bunun üzerine ejderha oracıkta taş kesilir.

Bahsedilen ejderha şekli halihazırda bütün heybetiyle köyün üzerinde durmaya devam etmektedir. Bununla birlikte; önceleri samanlık olarak kullanılan ağız boşluğu ve çene kısımları kırılarak yerine bir okul yaptırılmıştır.  

BU İÇERİĞİ NE KADAR BEĞENDİNİZ?

Puanlamak için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama değerlendirme 4 / 5. Oy sayımı: 1

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiye ilk oy veren siz olun.

Bu yazı sizin için yararlı olmadığı için üzgünüz!

Bu gönderiyi geliştirelim!

Bize bu yazıyı nasıl geliştirebileceğimizi söyleyin?

Keşfet

  1. […] göre Harput’a bir ejderha musallat olur. Bu ejderha geceleri şehre yaklaşırken büyük gürültüler, korkunç homurtular […]

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

ParanormalHaber sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et